Remeha groeit verder op Nederlandse markt met overname van Holland Warmte
Focus op lokale kennis en expertise om energietransitie te versnellen
BDR Thermea Benelux, moederbedrijf van Remeha en marktleider in Nederland op het vlak van duurzame binnenklimaatoplossingen, heeft op 2 januari 2023 het Nederlandse installatiebedrijf Holland Warmte overgenomen. Hiermee zet het bedrijf zijn ambities kracht bij om de energietransitie te versnellen door middel van lokale kennis, kunde en capaciteit in de markt.
In Nederland verwarmt Remeha vandaag al meer dan 2 miljoen huizen en is het bedrijf marktleider in de utiliteitsbouw (fabrieken, kantoren, scholen, winkels etc.). Holland Warmte was al sinds vele jaren een belangrijke samenwerkingspartner van Remeha bij onze noorderburen en maakt nu dus officieel deel uit van BDR Thermea Benelux.
Opgericht in 1965 is Holland Warmte uitgegroeid tot een regionaal sterke speler in het zuidelijk deel van de Randstad, West-Brabant en Zeeland. Met hoofdvestiging in Numansdorp en 36 werknemers richt Holland Warmte zich exclusief op de particuliere markt. Met zijn dienstverlening dekt het bedrijf het hele scala aan warmteoplossingen. Holland Warmte blijft zelfstandig en onder eigen naam in de markt actief.
Energietransitie betaalbaar maken
Met een breed product- en serviceportfolio voor thuis, op kantoor of op locatie werkt Remeha iedere dag aan duurzame binnenklimaatoplossingen. Behalve in België en Nederland heeft het bedrijf een sterke positie in Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Lokale kennis en expertise zijn voor Remeha erg belangrijk in het kader van de ambitie om energietransitie haalbaar en betaalbaar te maken. En op die manier snelle stappen te zetten naar een CO²-neutrale samenleving. Remeha en BDR Thermea investeren de komende jaren voor €800 miljoen in R&D, digitale oplossingen en productieontwikkeling.
Het aanbod duurzame klimaatoplossingen neemt bij providers zoals Remeha snel toe. Voor installateurs wordt het werk dan ook complexer, onder meer omdat huis- en gebouweigenaars grote behoefte hebben aan informatie en advies op het gebied van duurzame alternatieven voor hun huidige warmtevoorziening. Daarnaast is het optimaal inzetten van de bestaande installatiecapaciteit en kennis essentieel om zoveel mogelijk woningen te kunnen verduurzamen. De vraag is groter dan de capaciteit. Met de uitbreiding van specifieke marktkennis in eigen huis kan Remeha hieraan een grotere bijdrage leveren. Remeha deelt die kennis vervolgens met haar partners om de aanleg en onderhoud van duurzame binnenklimaatsystemen zo optimaal mogelijk in te vullen.
Opleiden van installateurs
Yves Vanpoucke, Commercial Director Sales Unit BE bij Remeha Belgium:
“Om snelle en duurzame energietransitie mogelijk te maken, is lokale slagkracht erg belangrijk. Ook in 2023 blijft onze focus daarom liggen op het uitbreiden van kennis en capaciteit. De overname van Holland Warmte in Nederland is daar een mooi voorbeeld van. Uiteraard gaat het om lokale versterking en heeft de overname geen impact op onze Belgische installateurs. Wel zullen we ook in het komende jaar stevig inzetten om het uitbreiden van de skills van installateurs omtrent verduurzamingstechnieken. Dat doen we onder andere met ons Hybrid Hero-programma.”
Het Hybrid Hero-programma zorgt voor de opleiding en begeleiding van een groeiend aantal installateurs bij aanleg en onderhoud met de nieuwste verduurzamingstechnieken in woningen. Dit programma wordt de komende jaren versterkt. Van de huidige 5.000 installateurs worden vanaf 2023 10.000 installateurs per jaar begeleid en opgeleid.
Arthur van Schayk, algemeen directeur van BDR Thermea Benelux en Remeha:
“De markt waarin wij opereren, groeit harder dan ooit. De komende jaren willen wij onze investeringen in kennis en kwaliteit opschroeven in het gehele kanaal van toeleveranciers, fabrikanten, groothandels, installateurs en de eindgebruiker. Met de overname halen wij gerichte installatie- advies en onderhoudskennis in huis waarmee we onze product- en dienstverlening verder kunnen verbeteren. Dit is een erg belangrijke stap om de noodzakelijke versnelling van de energietransitie in woningen en gebouwen te kunnen realiseren.”
Marianne van Triet, directeur van Holland Warmte vult aan:
“Met de aansluiting bij een grote en krachtige partij als Remeha maken wij ons bedrijf toekomstbestendig en kunnen wij de waarde aan onze werknemers en klanten nog groter maken. Remeha heeft een sterke positie in de markt en is voortdurend bezig met innovatie. Wij kunnen als middelgroot installatiebedrijf daarom veel voordeel halen uit een inniger samenwerking. Steeds meer klanten willen duurzame oplossingen en wij versterken daarin onze uitstekende positie waarbij wij onder eigen naam actief blijven.”
Productie warmtepompen vanaf 2023 in Nederland
Een paar weken geleden maakte Remeha bekend een productiefaciliteit voor de productie van warmtepompen in Nederland (Apeldoorn) te starten. Het streven is om vanaf 1 juli 2023 50.000 (hybride) warmtepompen in Apeldoorn te produceren en vanaf 2024 de volledige productiecapaciteit van 140.000 per jaar te realiseren. Tot dusver werden de warmtepompen van Remeha alleen in Frankrijk geproduceerd.