• Website
Geen resultaten gevonden.

Gasabsorptiewarmtepomp blijkt ‘probleemoplosser’ in onze verduurzaming

Steeds meer eigenaren van gebouwen zijn zich bewust van de noodzaak en willen ook verduurzamen. Met de snel stijgende gasprijzen hebben zij nog een extra drijfveer. Toch blijkt het op sommige locaties niet eenvoudig om bijvoorbeeld een elektrische warmtepomp of zonnepanelen te installeren. In bijna al die situaties blijkt de gasabsorptiewarmtepomp een belangrijke ‘probleemoplosser’ voor het verduurzamingsvraagstuk.

Appartementencomplexen, kantoorpanden, sportaccommodaties, zorginstellingen en hotels; het zijn enkele van de vele type gebouwen waar de gasabsorptiewarmtepomp (Gas HP) het fossiele energiegebruik fors reduceert.

Bij al deze gebouwen functioneert de Gas HP naast de bestaande cv-installatie; maar zorgen de warmtepompen - meestal tussen de één en vijf stuks - voor de basislast. “In alle situaties werkt de Gas HP als hybride installatie”, vertelt Joachim van den Enden van Remeha. Samen met collega Axel Marijt vertelt hij welke voordelen dit toestel in veel situaties te bieden heeft. “Door de Gas HP als hoofdverwarming te gebruiken en de bestaande cv-ketels voor back-up reduceren we het gasverbruik al zeer sterk. Een Gas HP heeft namelijk een efficiëntie van 165%. Daarmee ligt het totale systeemrendement vaak al fors hoger dan wanneer je uitsluitend condensatieketels gebruikt”, zegt Van den Enden.

pdp_gas_hp

Redenen om Gas HP’s te installeren
De redenen waarom gebouweigenaren besluiten één of meerdere Gas HP’s te laten installeren, kan variëren, maar de specialisten bij Remeha zien wel enkele algemene aanleidingen. “Het komt best vaak voor dat een gebouw de elektrische aansluiting substantieel moet verzwaren, wil men op een elektrische warmtepomp overstappen. De kosten om van 1-fasyfg naar drie fasen over te schakelen kunnen flink oplopen. Wil je dan toch een flinke stap zetten in je verduurzamingsambitie, dan biedt de Gas HP uitkomst”, zegt Marijt. “De prijs per kWh kan daarmee flink voordeliger zijn, als je dat afzet tegen alle kosten die je moet maken om de elektrische aansluiting te verzwaren.”

Een andere reden is de eenvoud om van subsidie te profiteren. “Op de installatie van een Gas HP stelt de overheid op dit moment subsidies gaande vanaf 6.000 euro tot 17.400 euro bij vermogens > 100 kW (met eindfactuur van 1/1/2024) Deze bedragen zijn geldig voor gebruik in een hybride opstelling. Daarmee worden de aanschafkosten flink gereduceerd.

In hybride opstelling
De Gasabsorptiewarmtepomp komt vooral in beeld bij renovaties en ketelvervanging. “Omdat je altijd een hybride systeem creëert, hoef je niet direct ook het afgiftesysteem of de schil van een gebouw te vernieuwen. Je kunt de bestaande ketels of eventueel een nieuwe set cv-ketels gebruiken om de aanvoertemperatuur op het niveau te brengen dat noodzakelijk is. De Gas HP zorgt voor een aanvoertemperatuur van maximaal 65°C. De cv-ketels kunnen dit eventueel opwaarderen naar bijvoorbeeld 80°C. Kun je wel de schil of het afgiftesysteem aanpassen, zodat een lager temperatuurtraject mogelijk is, dan is dat alleen maar voordeliger. Je kunt dan gedurende nog meer tijd met alleen de Gas HP het gebouw verwarmen”, aldus Marijt.

Kant-en-klaar op een skid
Remeha levert de Gas HP kan geleverd worden op een skid, een kant-en-klare opstelling van twee, drie, vier of vijf toestellen. Elk toestel heeft een vermogen van 35 kW. De kleinste skid heeft dus 70 kW vermogen en de grootste 175 kW. Heeft een gebouw meer vermogen nodig dan kunnen twee of drie skids worden geplaatst. “Een skid staat altijd in de buitenlucht, vaak op een gebouw maar het kan er ook direct naast staan. Zet je zo’n skid dicht bij het oorspronkelijke ketelhuis, dan is het installatiewerk echt minimaal. Je kunt de gasleiding doortrekken en op de skid aansluiten. Vervolgens koppel je de aanvoer en retour van de skid-opstelling aan het cv-systeem van het gebouw. Het gebouwbeheersysteem regelt vervolgens de inzet van de warmtepompen”, zegt Marijt. Een belangrijk aandachtspunt is vooral de vrije ruimte die rond de toestellen aanwezig moet zijn, zodat de warmtepompen ongehinderd de buitenlucht als bron kunnen benutten. “Plaats je de toestellen op het dak, bekijk dan zorgvuldig of de constructie van het dak daarvoor geschikt is. Soms moet je ook rekening houden met de geluidproductie van de toestellen, zodat je geen omwonenden stoort. Maar verder is het een vrij eenvoudig en probleemloos systeem. “

Natuurlijk koudemiddel
“Als het gaat om het installatiewerk dan zijn de te leveren inspanning en de benodigde kennis relatief beperkt. Juist omdat de toestellen al op de skid zijn gekoppeld en direct bedrijfsklaar worden aangeleverd, heeft de installateur niets met de koudemiddelen te maken. Deze zijn integraal verwerkt in een hermetisch gesloten module in de toestellen. Bovendien maakt de Gas HP gebruik van het natuurlijk koudemiddel ammoniak. Deze heeft een bijzonder lage Global Warming Potential (GWP) en is daarmee zeer milieubewust. Mocht een toestel onverhoopt ooit gaan lekken dan is de milieuschade beperkt. Overigens geven wij 10 jaar garantie op deze toestellen, waarmee we duidelijk aangeven dat we volledig achter de kwaliteit van deze toestellen staan”, besluit Van den Enden.

Documentatie


Weten wat Remeha voor jouw project kan betekenen?
De druk om te verduurzamen wordt steeds groter. Remeha heeft de producten en de kennis om de energietransitie in de utiliteit haalbaar en betaalbaar te maken. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden of heb je een concreet verduurzamingsvraagstuk? Laat het ons weten. Onze specialisten adviseren je graag.

Neem contact op