Project Linné Plantes – Brussel
december 6, 2017
Project PITO – Stabroek
december 6, 2017

Project Nieuw Havenhuis "Antwerpen"

Geplaatste producten

1x Remeha Gas 210 ECO PRO (SWW)
2x Remeha Gas 610 ECO PRO (CV)

Installatiebedrijf haalt alles uit de kast voor unieke vorm

Sinds 2016 pronkt het futuristische Havenhuis aan de Antwerpse skyline. Het bootvormige volume, dat rust op een voormalige brandweerkazerne, bestaat uit glasmozaïeken en lijkt zo op een diamanten schip dat met zijn boeg naar de Schelde wijst. Verwarmingsspecialist Remeha leverde hier de verwarmingsketels. 

De overleden Brits-Iraakse architecte Zaha Hadid ontwierp het nieuwe hoofdkantoor van het Havenbedrijf Antwerpen. Driehoekige transparante en dichte gevelelementen weerkaatsen er de wisselende tinten van de haven en de lucht. Erg indrukwekkend, maar een uitdaging voor de plaatsing van de technieken. Dat zegt Senne Mentens, business development manager bij Spie-Devis en projectleider voor het HVAC-gedeelte. 

Havenhuis Antwerpen

Havenhuis Antwerpen

2 x Remeha Gas 610 ECO PRO

2 x Remeha Gas 610 ECO PRO

Een hele uitdaging

"Ontwerptechnisch is dit project niet zo complex, met klimaatplafonds, een groot atrium met vloerverwarming, een BEO-veld met warmtepomp, koelmachines voor de koeling en ketels van Remeha voor de verwarming. Maar de uitvoering was wel complex door de speciale vorm van het gebouw en de wisselwerking tussen de architecturale elementen en de technieken. Geen enkel hoekje of kantje was recht, herhaling was ook niet mogelijk. Het was dus een hele uitdaging om alles in het plaatje te doen passen", Aldus Senne Mentens. 

Compensatie op de werf

Spie-Devis werkte met een uitgebouwd projectteam met enkele ingenieurs en tekenaars aan dit project. Het is volledig in 3D en volgens de BIM-methode uitgewerkt, één van de eerste keren dat het bedrijf zich daaraan waagde. "Het vergt in de ontwerpfase een extra inspanning, maar in de uitvoering is het natuurlijk een voordeel", zegt Mentens. "De coördinatie verliep veel vlotter. BIM vergt in het begin dus veel werk, maar dat wordt sterkt gecompenseerd op de werf zelf." 

Condenserende gasketels

De opstelling van het HVAC-gebeuren besprak Spie-Devis met studiebureau Ingenium, dat het principeschema werkte. De hoofdaannemer van het werk is Interbuild waar Spie-Devis al vaak mee samenwerkte. De installatie-specialist koos op zijn beurt om te rekenen op de verwarmingsketels van Remeha, waarvan het gebouw 3 telt. Voor de verwarming staan er twee Gas 610 ECO PRO's, condenserende gasketels met een vermogen van 750 kW. Die kunnen de volledige warmtelast van het gebouw opvangen, mocht bijvoorbeeld de warmtepomp uitvallen, en ze houden de hoofdcollector die door heel het gebouw verdeeld wordt warm. Een kleinere Remeha-ketel zorgt tenslotte voor de aanmaak van sanitair warm water. "We hebben in het verleden al vaak samengewerkt met Remeha&, zegt Mentens. "Het bedrijf biedt ons een heel goede ondersteuning op het vlak van productselectie en opvolging van principeschema's. En we geloven natuurlijk in de producten, want we installeren ze ook bij grote klanten zoals het Havenbedrijf."

 

Met dank aan Installatiebedrijf Spie-Devis, Havenbedrijf Antwerpen en Installatie & Bouw