Remeha Calenta verwarmingsketel - 5 jaar garantie
Nu op elke Remeha Calenta verwarmingsketel een gratis omnium garantie van 5 jaar*
maart 7, 2018
Overheden pleiten om meer te investeren in elektrische kracht… maar All Electric? Nog niet direct.
juni 25, 2018

Hybride verwarmingen dragen bij tot de energietransitie

Energiezuinig bouwen, duurzaam wonen en een energie-efficiënt verbruik zijn ook in 2018 “hot topics” die de actualiteit stevig kleuren. De regelgeving inzake bouwen verandert zeer sterk op korte termijn. Door deze snelle evolutie, hogere eisen en de verschillende visies leeft er een grote onzekerheid over de keuze in techniek en energiebron, neem bv. de voorstellen rond tarifering van elektriciteit en gas. De beste verwarmingsoplossing van vandaag is niet perse diegene van morgen.

“De CO2-neutraal-doelstelling is geen evidente opdracht voor de industrie, laat staan voor een gemiddeld gezin. Het aanpassen van een doorsnee woning naar een CO2-neutraal niveau met de huidige technieken vraagt een enorme investering en vaak ook een diepgaande renovatie. Een hybride verwarmingssysteem is daarom een oplossing die nu reeds een eenvoudig antwoord biedt. Deze systemen zijn future proof en eenvoudig in installatie, ook in bestaande gebouwen.”

Christophe Leroy - Managing director Remeha nv

Net zoals hybride wagens werkt een hybride verwarming op de combinatie van twee verschillende energiebronnen. Een hybride installatie wordt afhankelijk van de gewenste parameters ingesteld. Dit kan gaan van de laagste energiekost, de beschikbaarheid van duurzame elektriciteit tot CO2-uitstoot. Christophe Leroy: “De regeling van een hybride legt altijd de focus op de laagste waarde, wat de onzekerheid rond kost of uitstoot uitermate verkleint.” Het werkingsprincipe komt erop neer dat bij de parameter energiekost de hybride regeling steeds de energiebron met de laagste prijs per kWh zal aanspreken. Dankzij deze werking is de gebruiker verzekerd van voldoende warmte en sanitair warm water aan de laagste kostprijs. Wanneer in de toekomst via slimme meters de CO2-intensiteit van gas of elektriciteit kan worden gestuurd, laat de hybride toe te werken met die energie die de laagste CO2-waarde heeft.

Christophe Leroy benadrukt dat: “De toekomst vraagt voor een verduurzaming van gas en elektriciteit. Een hybride toestel kan vandaag al wel veel bijdragen in de transitie. Deze installaties kunnen tot 25% meer energie besparen en tot 50% minder CO2 uitstoten in vergelijking met traditionele verwarmingsinstallaties op fossiele brandstof.”

Dankzij de intelligente regelaar zorgt een hybride installatie dus voor een significante energiebesparing. Dit brengt mee dat de investering die gepaard gaat met dergelijke systemen een aantal jaren na installatie reeds terugverdiend worden. Het is een toekomstgericht systeem, die vandaag reeds haar bijdrage kan leveren aan de strenge EU doelstellingen en een ideale speler is voor de transitie richting 2050.

“Natuurlijk is het hybridesysteem niet de enige oplossing in de transitie. Maar het biedt vandaag al een antwoord op de doelstellingen van morgen. Een perfecte transitie vraagt zeker niet 1 enkele oplossing, maar een mix aan technieken met duurzame energiebronnen en ruimte voor innovatie.” benadrukt Christophe Leroy.