5 tips om je te helpen BENOveren
november 25, 2019
Energielabel
Waarom kijk je best naar het energielabel van je verwarmingstoestel?
november 25, 2019

Wat zijn energiezuinige alternatieven voor een elektrische boiler?

Nu woningen steeds beter geïsoleerd worden, is het genereren van sanitair warm water vaak de grootste verwarmingskost geworden. Het wordt dan ook steeds interessanter om te kiezen voor een energiezuinig toestel wanneer het gaat over warmwaterbereiding.

Voor het genereren van warm water heb je verschillende opties. Nogal wat mensen kiezen bijvoorbeeld voor een elektrische boiler, aangezien dit in hun geval de meest haalbare oplossing is. Maar gezien de hoge prijs voor elektriciteit is dit zeker niet de meest zuinige oplossing.

Ben je in het bezit van zo’n elektrische boiler? Dan ben je vast benieuwd naar energiezuinige alternatieven. Dit zijn de toestellen die wij kunnen aanraden.

Zonneboiler

Indien je op zoek bent naar een energiezuinig alternatief, dan is een zonneboiler ongetwijfeld een topkeuze. Met een zonneboiler genereer je warm water via de warmte van de zon.

Een zonneboiler zal niet je hele warmwaterbereiding voor z’n rekening kunnen nemen. Je zal dus nog steeds moeten combineren met een CV-ketel. Maar de hoeveelheid aan fossiele brandstoffen die je nodig hebt, zal wel drastisch dalen.

Warmtepompboiler

Ook de warmtepompboiler is zo’n milieuvriendelijk alternatief. De warmtepompboiler zal water opwarmen via de warmte die het onttrekt uit omgevingslucht. Je kan het rendement van een warmtepompboiler nog verhogen door dit toestel op een plaats met veel restwarmte te plaatsen, zoals de garage of de wasplaats.

In vergelijking met een elektrische boiler verbruikt een warmtepompboiler tot drie keer minder energie. Wil je het graag nog energiezuiniger? Dan kan je de warmtepompboiler ook perfect combineren met zonnepanelen.

Gasboiler

Uiteraard kan je ook nog steeds kiezen voor een klassieke gasboiler. Want een boiler op gas is ook nog steeds voordeliger in verbruik dan een elektrische boiler. Grofweg kan je uitgaan van een verbruikskost van 2 op 1.

Een gasboiler plaatsen moet uiteraard wel mogelijk zijn, want niet iedereen heeft een gasaansluiting ter beschikking.

Elektrische boiler

Soms is een elektrische boiler nu eenmaal de meest haalbare optie, omdat je een elektrische boiler praktisch overal kan plaatsen waar je een aansluiting hebt.

Maar zelfs je huidige elektrische boiler vervangen door een nieuwe, kan al voor een mooie verbruikswinst zorgen. In een elektrische boiler zal zich in de loop der jaren kalk opstapelen, wat op zich al voor een flink hoger verbruik zorgt. Dit hoger verbruik kan je min of meer vermijden door je elektrische boiler jaarlijks uit te kuisen en te ontkalken.

Daarnaast zijn nieuwe elektrische boilers vaak beter geïsoleerd, wat ook voor een verbruikswinst zorgt. De warmte wordt immers langer vastgehouden, waardoor je minder energie verliest.