Wat zijn energiezuinige alternatieven voor een elektrische boiler?
november 25, 2019
Remeha cv-ketels als eerste Kiwa gecertificeerd voor waterstof bijmenging
november 25, 2019

Waarom kijk je best naar het energielabel van je verwarmingstoestel?

Sinds 26 september 2015 moeten nieuwe verwarmingstoestellen voorzien zijn van een energielabel. Het gaat dan specifiek om verwarmingsinstallaties met water als warmtedragend medium. Dit kunnen installaties op gas, stookolie of elektriciteit zijn, maar bijvoorbeeld ook installaties die werken op hernieuwbare energie, zoals zonneboilers, warmtepompen of warmtekrachtkoppeling.

Er zijn twee types energielabels. Het productlabel geeft informatie over een bepaald verwarmingstoestel of warmwatertoestel. Het pakketlabel of systeemlabel geeft informatie over een bepaald verwarmingssysteem, bijvoorbeeld een condensatieketel dat gekoppeld is aan zonnecollectoren.

Energieklassen

Energielabels duiden aan hoe energie-efficiënt een bepaald toestel is. Verwarmingstoestellen worden aangeduid met het pictogram van een radiator, en kunnen worden onderverdeeld in verschillende klassen, gaande van A++ tot G. Een standaard gasketel of stookolieketel moet tegenwoordig een energie-efficiëntie van minstens 86% halen, waardoor het onder energieklasse B valt. Condensatieketels halen een energie-efficiëntie van minstens 90%, waardoor ze onder energieklasse A vallen.

Andere informatie op het energielabel

Naast de energie-efficiëntie bevat het energielabel ook nog andere interessante informatie over het toestel. Via pictogrammen wordt aangeduid of het toestel enkel verwarmt, en/of kan instaan voor warmwaterbereiding. Verwarming staat aangeduid met het pictogram van een radiator, warmwaterbereiding wordt aangeduid met het pictogram van een kraantje.

Onderaan het energielabel staat ook het nominaal thermisch vermogen vermogen aangeduid, in kW voor verwarming en in kWh/jaar voor sanitair warm water. Daarnaast geeft het energielabel ook het geluidsvermogen in dB aan.

Het nut van energielabels

De introductie van de energielabels heeft heel wat voordelen voor consumenten. Niet alleen geeft het label veel informatie over het verwarmingstoestel, de strenge eisen hebben er ook voor gezorgd dat toestellen met een te laag rendement uit de markt zullen verdwijnen. Van nieuw aangekochte toestellen mag u zeker zijn dat ze aan de strenge eisen voldoen.

Hoe interessant het energielabel ook is voor uw als consument, het is niet verstandig om een verwarmingstoestel te kiezen uitsluitend op basis van dit energielabel. Verwarmingstoestellen met het beste energielabel zijn niet noodzakelijk de meest interessante keuze in uw geval.

Het is aan te raden om in de eerste plaats en grondige analyse van uw woning en van uw huidige verwarmingssysteem te laten uitvoeren. Laat deze analyse uitvoeren door een ervaren vakman. Hij zal u op basis van deze analyse een geschikte oplossing kunnen voorstellen.