5 tips voor een energiezuinige cv installatie
november 25, 2019
Wat zijn energiezuinige alternatieven voor een elektrische boiler?
november 25, 2019

5 tips om je te helpen BENOveren

Benoveren is een begrip dat de laatste jaren steeds meer is ingeburgerd. De term is een samentrekking van de woorden Beter Renoveren. Benoveren gaat dus een stap verder dan gewoon renoveren, aangezien je bij benoveren intelligenter te werk gaat dan bij een klassiek renovatieproject.

Zo zal je vooraf een renovatieplan opmaken, waarbij je de verschillende renovatiestappen in een logische volgorde uitvoert. Bij het benoveren liggen je ambities qua energieprestaties ook hoger. De bedoeling is dat je woning na benovatie ook energiezuiniger wordt. Bovendien laat een benovatieproject ook nog ruimte voor verdere renovatieprojecten in de toekomst.

In dit artikel overlopen we 5 tips die je op weg helpen bij het benoveren van je woning.

TIP 1: Eerst isoleren

In de inleiding schreven we al dat je bij een benovatieproject de renovatiestappen in een logische volgorde uitvoert. Dat komt meteen tot uiting bij de eerste tip. Vooraleer je investeert in een zonneboiler of warmtepomp om op een milieuvriendelijke manier warmte te genereren, is het verstandig om er eerst voor te zorgen dat je woning die warmte lang kan vasthouden. Goed isoleren is dus steeds een logische eerste stap in het energiezuinig maken van je woning.

Isoleren zal niet alleen de warmteverliezen verminderen, het zorgt ook voor een constanter en aangenamer binnenklimaat. In de winter zal je het minder snel koud hebben, terwijl het in de zomer frisser blijft.

TIP 2: Goed ventileren

Moderne woningen worden dus steeds beter geïsoleerd en luchtdicht gemaakt. Dit maakt het des te belangrijker om goed te ventileren. Bij het plaatsen van een ventilatiesysteem in je woning is het interessant om rekening te houden met de ventilatienormen, die aangeven hoeveel kubieke meter lucht er ververst moet worden per uur.

Het is ook verstandig om ventilatie steeds in het achterhoofd te houden bij andere renovatieprojecten. Zo kan je bij het plaatsen van nieuwe ramen meteen ook ventilatieroosters plaatsen.

TIP 3: Hoogrendementsglas

Gewoon dubbel glas is tegenwoordig achterhaald. Wie echt klaar wil zijn voor de toekomst, die kiest voor hoogrendementsglas. Dit type glas isoleert zo’n drie keer beter dan gewoon dubbel glas, wat de energiezuinigheid van je woning alleen maar ten goede komt.

Bovendien heeft hoogrendementsglas nog andere functies dan alleen maar isoleren. Ramen met hoogrendementsglas zijn geluidswerend, en kunnen ook inbraakvertragend en zonwerend gemaakt worden.

TIP 4: Energiezuinig verwarmen

Wie zijn woning perfect isolerend en ventilerend heeft gemaakt, kan overgaan naar een energiezuinige verwarming. Hier heb je tegenwoordig verschillende opties. Wat verwarming betreft, komen de warmtepomp en de zonneboiler als eerste in beeld.

Beide verwarmingstoestellen maken gebruik van natuurelementen, zoals de buitenlucht en de zonnewarmte, om warmte en sanitair warm water te genereren. Bovendien kunnen deze toestellen perfect gecombineerd worden, ook met bijvoorbeeld een installatie van zonnepanelen.


TIP 5: Maak hard water zacht

Soms kunnen ook kleine aanpassingen al een wereld van verschil maken. In België hebben we bijvoorbeeld vrij kalkrijk leidingwater, en het ontkalken van dit leidingwater biedt verschillende voordelen.

Met een waterverzachter kan je hard water (kalkrijk water) zacht maken. Dit zal de levensduur van sommige huishoudtoestellen ten goede komen. Hard water bevordert immers de verkalking bij huishoudtoestellen, zoals de vaatwasmachine en de wasmachine. Door hard water zacht te maken, zullen deze toestellen minder kalkaanslag hebben, en verbruiken ze ook minder energie.