Verwarmen, wat is de beste keuze vandaag en morgen?
juni 3, 2022
Bewuster omgaan met energieverbruik. Met de hybride warmtepomp Elga Ace van Remeha komt verduurzaming binnen ieders bereik.
juni 20, 2022
Toon alle

Remeha trekt de kaart van de hybride installatie.  Een oplossing voor ketelvervanging.

Warmtepompen besparen fossiele brandstoffen, maar overschakelen is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Bij nieuwbouw of ingrijpende  renovatie is het niet zozeer een probleem. Daar kan men alles afstemmen op dat type verwarming, op het vlakvan warmtevraag, afgiftesysteem, eventuele boringen.... We zien dan ook een stijgend marktaandeel van warmtepompen in dat segment. Vanuit het oogpunt van de energietransitie, is dat echter verre van voldoende. Het overgrote deel van de markt bestaat immers nog altijd uit gaswandketels. Die eigenaars zijn wel op zoek naar een energiezuiniger alternatief, maar hebben niet altijd het budget of de gelegenheid om zich te wagen aan een ingrijpend renovatieproject. Een hybride systeem kan dan de oplossing bieden. Bij Remeha is men daar in elk geval van overtuigd. Yves Vanpoucke licht het concept toe.

Haalbaarheid gevraagd

“Als we echt af willen van fossiele brandstoffen, dan hebben we haalbare oplossingen nodig,” stelt Yves Vanpoucke. “Natuurlijk

is een grondige verbouwing naar een BEN standaard de beste keuze; maar dat gebeurt slechts met mondjesmaat. Ondertussen staan er nog honderdduizenden recente ketels. De eigenaars daarvan zijn niet geneigd om die meteen te vervangen. Ze hebben nu eenmaal geïnvesteerd in die toestellen, die nog jaren kunnen meegaan. Als dan het plaatsen van een warmtepomp nog eens duur en omslachtig blijkt, is het enthousiasme voor een overschakeling ver te zoeken. Bij Remeha pleiten we dus voor een oplossing waarbij de bestaande installatie behouden kan blijven, maar er toch een aanzienlijke energiewinst is."

“Bekijken we de huidige markt. De afgelopen jaren zijn er telkens om en bij de 200,000 gaswandketels verkocht. Rekenen we de stookolieketels erbij, dan komen we uit op een park van ruim 1 miljoen ketels van jonger dan vijf jaar. Als zelfs daar nog maar een paar procent daarvan overschakelt op een hybride systeem, dat zijn dat een paar tienduizend stuks, met andere woorden, ongeveer even veel als de huidige markt voor lucht-water warmtepompen voor woningverwarming. Dat zou een geweldige stap vooruit zijn. Om dat te bereiken, mikt Remeha op een installatievriendelijke oplossing.”

 
 
Schermafbeelding 2022-06-13 om 11.36.01

Compacte oplossing

Het antwoord is de Elga Ace, een split luchtwater warmtepomp die specifiek is ontworpen voor hybride installaties. Het toestel is voorzien van een OpenTherm-aansluiting en aan/uit schakeling, zodat het toestel met zowat elke bestaande ketel kan communiceren, niet alleen Remeha-toestellen. Bovendien is de binnenunit bijzonder compact: met afmetingen van 50 x 27 x 22 cm past het gemakkelijk in een bestaande stookplaats. Dat laatste is niet zonder belang: in technische ruimtes is er zelden plaats op overschot. Er zijn twee uitvoeringen: een van 4 kW en een van 6 kW.  Het toestel kan uiteraard ook werken met de slimme e-twist thermostaten van Remeha, en is smart grid ready, zodat het bijvoorbeeld kan inspelen op wisselende stroomprijzen. De instelling van de Elga Ace is erg eenvoudig: de installateur hoeft alleen het bivalentiepunt te bepalen. Dat is de laagste buitentemperatuur waarbij de warmtepomp nog een voldoende rendement biedt. De Elga Ace zal echter de warmtevraag kunnen dekken gedurende het grootste gedeelte van het stookseizoen. De COP gaat daarbij tot 4,5 (A7/W35), zodat het energieverbruik minimaal blijft. Alleen op de koudste dagen zal de ketel moeten bijspringen. Sanitair warm water zal altijd via de ketel worden geproduceerd. Omdat het om een split gaat, komen er wel koeltechnische ingrepen aan te pas bij de opstart. Desgewenst kan Remeha de vakman hierin bijstaan. Voor de rest kan de bestaande CV-installatie bewaard blijven, zowel ketel alsafgiftesysteem. Dat vermijdt extra installatiewerk en dus ook kosten.

Kost-efficiëntie

“Met de Elga Ace willen we een kostenefficient antwoord geven voor een gemiddeld gezin,” gaat Yves Vanpoucke verder. “Het grootste gedeelte van de markt bestaat immers uit een gewone toestelvervanging. Met de Elga Ace hebben we een systeem dat zowel qua prijs als qua werken vergelijkbaar is met een ketelvervanging

Deze hybride techniek is natuurlijk niet de ultieme oplossing voor deenergietransitie, maar dat hoeft ook niet. Het is een haalbare manier om snel het verbruik van fossiele brandstoffen te verlagen, zeker in combinatie met PV-panelen. In dat geval kan men het energieverbruik voor verwarming in belangrijke mate vergroenen, en verhoogt men de nuttige opbrengst van de zonnepanelen dankzij een hoger eigenverbruik. Dit is een eerste opstap naar een koolstofneutrale verwarming”

“Heel wat gezinnen hebben het niet bijzonder breed” licht Yves Vanpoucke toe. “Ze willen hun verbruik wel verlagen, maar schrikken vaak terug voor de kosten en de moeite van een overschakeling op een warmtepomp. Dat wordt ons bevestigd vanop het terrein. Er worden wel offertes gevraagd voor warmtepompen, maar in vele gevallen besluit de klant om alles toch bij het oude te laten, of hooguit te kiezen voor een nieuwe gasketel. Dit is een gemiste kans, en de Elga Ace moet daar verandering in brengen. Bovendien biedt een hybride installatie flexibiliteit voor de toekomst. Als deze installatie het einde van haar levensduur bereikt heeft, zal de volgende ongetwijfeld volledig koolstofneutraal zijn.

Of dat echter een all-electric systeem zal zijn, dan wel een gebaseerd op groen gas, is op dit ogenblik moeilijk te zeggen. Met een hybride installatie kan men echter alle kanten op.

Remeha gelooft sterk in de mogelijkheden van groen gas, en heeft onder meer proefprojecten rond waterstofketels lopen. Waar we daar over dertig jaar mee gaan staan, weet niemand. Feit is dat het geen kwaad kan om de opties open te houden.”

(auteur : Alex Baumans)