Sportcomplex kiest zuinig systeem voor binnenklimaat
april 27, 2022
Schermafbeelding 2022-05-19 om 14.37.57

TimFin uit Ruiselede kiest voor oplossing “los van gas”.

 

Hout drogen ten behoeve van parkethout veronderstelt een temperatuur onder controle.  Concreet betekent dat een constante temperatuur op 17 °C (en ’s morgens 15°C).  Bovendien staat duurzaamheid hoog in het vaandel van de zaakvoerder.

Studiebureau Schoonackers uit Aalter ging hiermee aan de slag om de principes uit te tekenen. De uitvoerring was een kolfje naar de hand van AL Technics.  Het resultaat was een duurzame systeemoplossing die het bedrijf onafhankelijk maakt van de “grid”, althans voor het nieuwbouwgedeelte dat de nieuwe kantoren aan het atelier koppelt. 

Primaire warmte via Bodem/Water warmtepomp 

De keuze werd gemaakt voor een Remeha eHP  BWI (Brine/Water) warmtepomp die werkt met een gesloten bronsysteem waarin Brine circuleert. Een verticale bodemwarmtewisselaar werd bij dit type pomp toegepast.  

Voor het project van Timfin werden 4 verticale boringen voorzien van 150 m diepte.  Deze warmtepomp wordt de primaire opwekker en staat in voor de verwarming zowel als koeling van de kantoren.  

 

Projectinformatie

Geplaatste producten

Remeha E-HP BWi 024
Remeha Neptuna

Passieve koeling 

Een verticale warmtewisselaar zorgt voor  een passieve koelingwaarbij het systeem gebruikmaakt van de koelte die in de bodem is opgeslagen. Daarbij wordt de compressor van de warmtepomp uitgeschakeld: enkel de circulatiepomp verbruikt elektriciteit om het koele water door het de buizennet van de vloer te verplaatsen. Passieve koeling dankt haar naam aan deze zeer energiezuinige werking, aangezien de warmtepomp zelf niet geactiveerd wordt.  

Secundair 

Een Remeha Neptuna , is een secundaire lucht/water warmtepomp die zal bij springen als bijverwarming. 

Beheersysteem op maat  

AL Technics is bovendien een Wago solution partner en kon het gebouwbeheerssysteem volledig op maat van TimFin aanleveren.  Daardoor kan de gebouwbeheerder op ieder moment de belangrijke parameters en dus het binnenklimaat van een gebouw in de gaten  houden. Doordat het gebouwbeheersysteem volledig geautomatiseerd  werkt reageert het automatisch op klimatologische veranderingen binnen en buiten het gebouw en onderneemt het acties om de belangrijke systemen van het gebouw daarop af te stemmen.  De klant hoeft enkel in te geven wanneer hij welke temperatuur wenst in welke ruimte. De volledige sturing is weersafhankelijk en met dauwpunt bewaking voor de koeling. 

Duurzaam 

200 zonnepanelen werden op het dak geïnstalleerd. Onder andere om het volledig systeem waaronder de warmtepompen als de productie van elektriciteit te voorzien.  Timfin is daardoor quasi autonoom en niet afhankelijk van opstoten in de energiefactuur.