Project Gemeentehuis – Kontich
april 17, 2019
Project Sportingenk park – Genk
april 17, 2019

Project Zwembad De Wauwer - Meise

Zwembad De Wauwer in Meise verwarmd met nieuwe condenserende gasketels

De gemeenten Meise en Londerzeel schreven een aanbesteding uit voor een nieuw EPC-contract dat maar liefst 18 gebouwen omvat. Het contract werd gegund aan ENGIE Cofely,  een dochtermaatschappij van de Groep ENGIE. Zij renoveerden voor dit project onder andere de stookplaats van het gemeentelijk zwembad De Wauwer in Meise, waar sinds september 2018 twee nieuwe condenserende gasketels van Remeha draaien om het water en de ruimte te verwarmen.

Zwembad De Wauwer Meise

Zwembad De Wauwer Meise

Remeha Gas 220 Ace cascade

Remeha Gas 220 Ace cascade

Besparing in energie en budget

“Het zwembad De Wauwer is een van de contracten die we al meer dan 20 jaar in beheer hebben”, vertelt Philippe Van Cutsem, energy efficiency consultant bij ENGIE Cofely. “Toen de gemeente de aanbesteding uitschreef voor dit EPC-contract hebben wij de nodige berekeningen gemaakt om te kijken waar er op energie en budget kon bespaard worden. We kwamen als sterkste uit de selectieprocedure met onze oplossing die een gasbesparing van 15,5% in het eerste jaar garandeerde.”

Stooktemperatuur tot twintig graden verlaagd

“De oorspronkelijke installatie in het zwembad was ook al uitgerust met ketels van Remeha: een Remeha ECO GAS van 420 kW en een Ygnis Optima GAS van 408 kW”, weet Van Cutsem te vertellen.

Wij hebben dan besloten deze te vervangen door twee condenserende Remeha 220 ACE gasketels in cascade te zetten. Zo wilden we de stooktemperatuur zoveel mogelijk verlagen.” Ook de besturing werd aangepast om op lagere temperatuur te kunnen draaien.

Het resultaat mag er zijn: “vroeger werd het gebouw opgestookt aan een quasi constante minimumtemperatuur van 60 graden. Nu haalden we zelfs in de winter een maximum van slechts 65°C, waar dat vroeger steeg tot 80-85°C om dezelfde verwarmingsresultaten te verkrijgen.”

Totaalbesparing in de toekomst

Met het project realiseerde ENGIE Cofely een aanzienlijke besparing voor de gemeente Meise en ook voor de toekomst wordt verder gebouwd aan energiezuinige opties.

“Vroeger hadden we enkel een brandstofcontract bij de gemeenten Meise en Londerzeel; we zijn blij dat dit nu is nu uitgebreid naar een EPC-contract om de volledige energievoorziening (elektriciteit, gas en water) te beheren. Dat biedt kansen om in de toekomst nog meer energiebesparingen te realiseren”, zegt Van Cutsem trots. “In het zwembad De Wauwer gaan we bijvoorbeeld nog een WKK en zonnepanelen installeren. We hebben zelfs beloofd dat we de door een betere opvolging van de spoeltijden het waterverbruik ook kunnen doen zakken.”

"Remeha was voor ons een evidente keuze als partner. Hun ketels zijn simpelweg heel stabiel, kwalitatief en energetisch. Dat ze ook nog eens compact zijn is een leuke meevaller. Voor het zwembad in Meise betekende dit dat we ruimte in de stookkamer konden overhouden voor een WKK en zelfs nog een derde ketel kunnen bijzetten als dat nodig zou zijn in de toekomst."

Met dank aan

Gemeente Meise, Sportdienst Meise en ENGIE Cofely.