Project Van Hout – Geel
december 6, 2017
Project Verheye – Antwerpen
februari 7, 2019

Project WZC De Linde "Waarschoot"

Geplaatste producten

3x Remeha Gas HP 35A HT in cascade

2x Remeha Gas 210 ECO PRO

Gasabsorptiewarmtepompen als zuinige oplossing

Energiezuinigheid staat meer en meer centraal in het ontwerp van gebouwen, ook voor zorginstellingen.

Bij de uitbreiding van het woonzorgcentrum De Linde in Waarschoot koos men voor een hybride stookplaats, met gasabsorptiewarmtepompen, aangevuld door condensatieketels, beide van Remeha. Het studiebureau Schoonackers heeft het hele concept ontwikkeld en de installatie werd uitgevoerd door installatiebedrijf Celcio, samen leverden ze een totaalpakket aan technieken, inclusief de regeling. 

WZC De Linde

WZC De Linde

Remeha Gas HP 35A HT (cascadeopstelling)

Remeha Gas HP 35A HT (cascadeopstelling)

Zuinig Verwarmen

Het project betrof een nieuwe vleugel met 49 kamers, met gemeenschappelijke ruimtes en een grootkeuken. Bij een woonzorgcentrum is het van groot belang dat de gewenste comforttemperaturen altijd gehaald worden. Uiteraard moet dat op een zuinige manier gebeuren. In dit geval koos studiebureau Schoonackers voor een hybride opstelling: de basislast werd gedekt door de drie Remeha Gas HP 35A HT gasabsorptiewarmtepompen van 30 kW elk op het dak, aangevuld door twee Remeha condenserende gasketels van 120 kW elk voor de pieklasten. Een ketel verzorgt tevens de SWW-productie. Hiervoor zijn constant hoge temperaturen nodig, onder meer wegens legionellabestrijding. Als de warmtepompen die hoge temperaturen zouden moeten leveren, zou dat nefast zijn voor het rendement. Het is dus meer aangewezen om de warmtepompen alleen voor verwarming in te zetten, en het SWW over te laten aan een condenserende gasketel. 

De gasabsorptiewarmtepomp 

De Remeha Gas HP 35A HT is een gasaangedreven lucht-water warmtepomp. Eigen aan dit toestel is dat de cyclus niet volgens het compressorprincipe werkt, maar door een gasgestookte absorptiecyclus. het medium is een mengsel van ammoniak en water. Dit mengsel wordt verwarmd in de generator, waardoor het koelmiddel gescheiden wordt van het water. In de condensor wordt het weer vloeibaar, en geeft het warmte aan het verwarmingscircuit af. Via een smoorklep gaat het dan naar de verdamper, waar het warmte opneemt uit de buitenlucht. Die damp komt in de absorber terecht, waar hij geabsorbeerd wordt in het water dat uit de generator komt. Bij dat proces komt er warmte vrij, die eveneens aan het CV-circuit wordt afgegeven. Het resulterende mengsel wordt weer naar de generator gepompt, waar de cyclus weer van voor af aan begint. 

Voordelen

Dit principe heeft 2 belangrijke voordelen tegenover warmtepompen met een compressorcyclus. Omdat er geen circuits of componenten op hoge drukken zijn, is de opbouw van het toestel eenvoudiger en is het minder storingsgevoelig. In de context can een WZC heeft dat zijn belang. Ten tweede werkt het met een natuurlijke stof als koelmiddel, namelijk ammoniak, die beperkt blijft tot een volledig afgesloten gedeelte van het toestel. Er is geen bekommernis nodig rond de wetgeving van F-gassen. 

Een eigen regeling

Bij een hybride stookplaats is een goede regelstrategie cruciaal om de beoogde besparing te halen. Als men niet oppast, kan de pieklastketel immers de warmtepompen overstemmen, waardoor die nooit aan de vooropgestelde draaiuren komen. Dan is de investering in hernieuwbare energie immers nutteloos geweest. Celcio ontwierp hiervoor een regeling waarbij de warmtepompen absolute voorrang krijgen. De beslissende factor voor de inschakeling van de pieklastketel is de opwarmtijd. Pas als de warmtepompinstallatie op vollast draait, en het toch te lang duurt om de comforttemperatuur te halen, zal de ketel inspringen. Door de cascade-opstelling van de drie warmtepompen kan men ook soepel inspelen op de wisselende belasting of op een kleine warmtevraag in het tussenseizoen. De regeling zorgt er daarbij voor dat draaiuren gelijkmatig verdeeld worden over de toestellen.

Met dank aan WZC De Linde, Studiebureau SchoonackersInstallatiebedrijf Celcio en De Onderneming