Project Zwembad De Wauwer – Meise
april 17, 2019
Project FT-Technics – Gingelom
april 17, 2019

Project Sportingenk park - Genk

Cascade van condenserende gasketels

Prestigieus Sportcomplex

Met de bouw van een nieuwe stedelijke sporthal stond de stad Genk voor een prestigieus project. Het sportcomplex moest in dialoog gaan met het aanpalende bestaande sportcentrum-zwembad, een beschermd monument. BEL architecten ontwierp een indrukwekkend gebouw met drie aaneengeschakelde boogdaken. Binnenin ontstond een bijzondere ruimtelijkheid met een heerlijk groot sportoppervlak. Om dat te verwarmen koos de bouwheer voor een cascade van condenserende Remeha gasketels.

Sporthal Genk

Sporthal Genk

Remeha Gas 210 ECO PRO Cascade

Remeha Gas 210 ECO PRO Cascade

Warmtegarantie dankzij twee aanvullende systemen

Een enorme zaal met een vloeroppervlakte van een 5000 m²: die ruimte moest de stookplaats van de nieuwe Genkse sporthal zien warm te krijgen. Het studiebureau Heedfeld – verantwoordelijk voor de beheersing van de technieken in het complex – tekende daartoe een concept uit met twee systemen, één op lage en één op hoge temperatuur. “Een eerste paar condenserende ketels stuurt de vloerverwarming en de radiatoren aan”, legt Frederik Heedfeld uit. “Nog twee ketels staan in voor de luchtgroepen en de productie van sanitair warm water. Dat doen ze ondersteunend aan de warmtekrachtkoppeling in het andere sportgebouw. Pas als het vermogen ontoereikend is, springen de ketels bij. Op die manier komen we tot een heel performante warmtewerking.”

De vloerverwarming in de sporthal is aangebracht onder een zwevende houten parketvloer. De ketels voeden de installatie op een gelijkmatige manier, vertelt technisch beheerder van de sportdienst Dominic Vanderleyden. “Onze sporters kunnen trainen of aan competitie doen in een heel aangenaam klimaat. De verwarming levert op elk moment de gewenste temperatuur. Een van onze belangrijkste eisen vooraf was dat het gebouw in koude periodes snel én energiezuinig moest kunnen opwarmen. Dat is inderdaad het geval, de ketels doen wat ze beloven. De temperatuur blijft op peil, terwijl ons kostenplaatje daalt.”

Kwaliteit in een compacte vorm

Voor Vanderleyden was het de eerste keer dat hij met Remeha kennismaakte. Tegenover andere merken viel hem een belangrijk voordeel op. “De toestellen van Remeha zijn compact. Dat is absoluut een positief element. Doorgaans wordt bij een nieuwbouw weinig aandacht besteed aan berging of aan technische lokalen. In de plannen krijgen die ruimtes vaak een minimum aan vierkante meters toebedeeld. Dan is het extra handig als een installatie op een kleine oppervlakte past.” 

Ook studiebureau Heedfeld ziet de compactheid van de ketels als een duidelijk pluspunt. “Dat slimme formaat doet trouwens niets af van de performantie van de toestellen”, merkt Frederik Heedfeld op. “Wij werken regelmatig met Remeha. Onze ondervinding is dat de ketels heel stabiel zijn. Voor dit soort toepassingen condenseren ze ideaal.” 

Eenvoudige plaatsing

Jos Peeters, installateur en zaakvoerder van Peeters en Zonen nv, krijgt complimenten op zijn hoed gespeld van technisch beheerder Vanderleyden: de ketels in de Genkse sporthal werden piekfijn geplaatst. Het resultaat? Een stookplaats die mag gezien worden. “Wij zijn wel thuis in projecten van deze omvang”, merkt Peeters bescheiden op. Remeha is vooral ook een handig merk om mee te werken, vindt deze installateur. “De ketels zijn makkelijk transporteerbaar. Voor een vakman zijn ze bovendien vrij eenvoudig te installeren. Andere merken leveren de mantel en isolatie soms apart. De toestellen van Remeha zijn compleet, ze staan helemaal in elkaar. Dat is een van de redenen waarom we het merk graag plaatsen.”

Een quasi zorgeloos onderhoud

Ook met de diensten na verkoop heeft Peeters fijne ervaringen. “We hebben geregeld contact met de servicedienst van Remeha. Bijvoorbeeld voor onderdelen of technische informatie. We krijgen altijd een goede uitleg. Als er iets is, staan die mensen voor je klaar.”

Dat is ook de ondervinding van Johan Philippeth, projectleider van onderhoudsfirma Engie Cofely. “Wij hebben heel wat toestellen van Remeha op de jaarlijkse onderhoudslijst staan. Zelden hebben we problemen. Ik herinner me dat we ooit één keer een depannage hebben gehad, buiten het gewone onderhoud. Het ging om het spoeltje van een gasklep dat defect was. We hebben het onderdeel besteld en vervangen. Daarmee was de kous dan ook af.”

Met dank aan

Gemeente Genk, Sportdienst Genk, Engie Cofely, Installatiebedrijf Peeters en Zonen, BEL architecten en Studiebureau Heedfeld.