Project Elisabethzaal – Antwerpen
december 6, 2017
Project Nieuw Havenhuis – Antwerpen
december 6, 2017

Project Linné Plantes "Brussel"

Uitgekiend verwarmingssysteem

Hoewel de woontoren en het appartementencomplex van Linné-Planten gerenoveerd zijn volgens de passief-normen, was er ook in dit project nood aan een betrouwbare stookinstallatie. De keuze viel op twee Remeha-ketels van het type 210 ECO PRO, die elk een vermogen van 115 kW hebben. 

Linné-Planten

Linné-Planten

Remeha Quinta Pro

Remeha Quinta Pro

De compacte condenserende gasketels combineren een zuinige en milieuvriendelijke techniek met een grote hoeveelheid gebruiks- en toepassingsmogelijkheden. Dankzij hun lichte gewicht en geringe afmetingen nemen ze elk amper 0,5 m2  ruimte in beslag. Bovendien kunnen ze dankzij tegen de muur of rug aan rug geplaatst worden. 

Eigen woningstations

In de Linné-Planten gebouwen wordt vanuit de centrale stookplaats een warme combilus opgestookt. Elk appartement beschikt over een eigen woningstation voor de afname van verwarmingswater of de opwarming van sanitair warm water. Het kinderdagverblijf staat hier los van. Dat wordt verwarmd met een Remeha-ketel van het type Quinta Pro, die een vermogen van 40 kW heeft. Diezelfde ketel verwarmt eveneens een sanitaire boiler? 

Passiefhuisstandaard

Voor Sanitechniek was Linné-Planten toch wel een bijzonder project. De gebouwen worden gerenoveerd volgens de passiefhuisstandaard van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Dit impliceert dat de energiebehoefte voor verwarming beperkt is tot 15 kWh/mper jaar en dat de primaire energie voor verwarming, sanitair warm water, ventilatie en pompen beperkt is tot 45 kWh/mper jaar. Vandaar dat er heel wat zoek- en studiewerk aan te pas kwam vooraleer Sanitechniek kon overgaan tot de effectieve installatie. Ook de ventilatie werd overigens door de firma gerealiseerd. Daar viel de keuze op vier centrale luchtgroepen met warmterecuperatie door middel van een warmtewiel.