Project TC Ter Eiken – Edegem
december 6, 2017
Project WZC De Linde – Waarschoot
december 6, 2017

Project Van Hout "Geel"

Geplaatste producten

3x Remeha Quinta Ace in cascade

Cascade-opstelling voor hoofdkantoor Vanhout Facilities

Het bedrijfsgebouw van Vanhout in Geel is reeds 25 jaar oud. Om het energieverbruik van de verwarmingsinstallatie te beperken, drong een renovatie zich op. Vanhout Facilities – het eigen onderhouds- en beheersbedrijf – nam die taak op zich.

Vanhout Facilities

Vanhout Facilities

Remeha Quinta Ace cascade

Remeha Quinta Ace cascade

Het bestaande hoofdkwartier, gebouwd in 1992 en gerenoveerd in 2006, had verwarmingstechnieken die op energetisch en milieu-opzicht al lang voorbijgestreefd waren. Een zwak rendement, warmteverlies en rookgastemperaturen dicht bij 150 °C maakten het systeem verre van optimaal. De installatie, die dateert van 1997 en een van de eerste was die condensatietechnieken toepaste, bestond uit twee atmosferische boilers met een totaal vermogen van 580 kW. Het was een overgedimensioneerde installatie, zoals de meeste uit die tijd. Ook al kon het toestel nog zeker tien jaar mee, de ecologische en economische voordelen en steeds frequentere storingen wogen door in het voordeel van een renovatie. De directie besliste dan ook om daarop in te zetten. 

Projectstudie leidt tot cascade-oplossing

Vanhout Facilities, één van de zusterbedrijven van Vanhout die in het gebouw huist, nam die taak zelf voor haar rekening. Na een projectstudie die verschillende technologieën analyseerde op basis van terugverdientijd, uitvoeringsmethode, oppervlaktebesparing en – uiteraard – het energieverbruik, stelde de ingenieurs een cascade-opstelling voor die kan aangestuurd worden met het GBS. De keuze viel uiteindelijk op een installatie met drie Remeha Quinta ACE-ketels van elk 160 kW en een moduleerbereik van 32 kW tot 480 kW. De Quinta Ace-ketels zijn krachtige HR-gaswandtoestellen, gemaakt voor cascade-toepassingen.

Vlotte koppeling, eenvoudige opbouw

Voordelen van die keuze? Ten eerste: de compacte uitvoering. Plaatsbesparing was een belangrijk criterium bij de keuze, en de Quinta Ace combineert dat met een groot vermogen. De ketels komen aan een rack tegen de muur dat het volledige gewicht draagt.

Ten tweede: het gebruiksgemak. Steven Deygers van Rehema: “Dankzij de 0-10 Volt-ingang valt zelfs de basisuitvoering heel vlot te koppelen aan een gebouwbeheersysteem, in dit geval een Synco-regelaar van Siemens. Die ingang wordt vaak gebruikt om ketels individueel te sturen, met daarachter een cascadeprocessor. De sturing gaat dus erg makkelijk. Dankzij het prefab cascadesysteem is ook de opbouw erg eenvoudig. De handleiding, gemaakt in toegankelijke stijl, maakt de tijdswinst bij de installatie erg tastbaar.”

“We vervingen de ketels met twee eigen techniekers in minder dan een week,” voegt Eric Serkeyn, facility coördinator bij Vanhout toe. “Ze waren erg tevreden over de kwaliteit van het materiaal en de makkelijke montagemogelijkheden. We hebben de collector met evenwichtsfles van het merk geïnstalleerd en het meteen aangesloten aan het cascadesysteem.”

Terugverdienen op vijf jaar

De installatie werkt nu al zo’n zes maanden, op die tijd bespaarde Vanhout al meer dan 30 procent. Dat brengt de terugverdientijd op amper vijf jaar. “Door de juiste dimensionering, de correcte inpassing van het vermogen en de grote modulatiebreedte verbruiken we een pak minder energie voor onze warmtevoorziening,” zegt Serkeyn.

Met dank aan Vanhout Facilities  en Installatie en Bouw