Project Bibliotheek – Oostkamp
februari 7, 2019
Project Gemeentehuis – Kontich
april 17, 2019

Gemeentehuis - Destelbergen

Spoedinstallatie van condenserende gasketels

Op het gemeentehuis van Destelbergen werd tijdens een onderhoudsinspectie vastgesteld dat de verwarmingsketel met spoed vervangen moest worden. Klein detail: dit gebeurde midden in de winter. ENGIE Cofely redde de 35 medewerkers in het gemeentehuis van de kou door op heel korte tijd een nieuwe installatie te voorzien met twee condenserende gasketels van Remeha.

Gemeentehuis Destelbergen

Gemeentehuis Destelbergen

Remeha Gas 210 ECO PRO cascade

Remeha Gas 210 ECO PRO cascade

Binnen de week een voorstel

“Tijdens een onderhoud werd ontdekt dat de vorige ketel was doorgebrand en dus moesten we die onmiddellijk stilleggen”, vertelt Dirk De Bosscher van de technische dienst openbare werken bij de gemeente Destelbergen. “Als dit in de zomer was gebeurd zou dat niet zo erg zijn, maar gezien dit pal in de koude wintermaanden was zaten we even met de handen in het haar. Het gemeentehuis is een oud kasteel waar 35 mensen werken, we konden moeilijk iedereen naar huis sturen tot er een nieuwe ketel zou zijn. We waren met de gemeente net overgeschakeld naar een andere onderhoudsfirma voor onze verwarming: ENGIE Cofely. We hebben hen dan ons probleem voorgelegd. Zij hebben ons nog binnen een week tijd een voorstel kunnen doen en een week later startten de werken al.”

Gasketels in cascade

Aangezien er geen tijd was voor diepgaand onderzoek naar optimaal vermogen en de gemeente ook nooit problemen had om het gemeentehuis voldoende te verwarmen, koos ENGIE Cofely ervoor om een installatie met eenzelfde kilowattage te plaatsen.
“Wel kozen we niet meer voor 1 grote ketel zoals daarvoor maar voor 2 ketels die in cascade staan, zodanig dat de belasting van de ketels wordt verdeeld”, vervolgt De Bosscher. “Wanneer het bijvoorbeeld heel koud is, zal de ene ketel opstarten en als blijkt dat de doeltemperatuur niet wordt gehaald komt de tweede erbij. In een tussenseizoen hebben we voldoende aan 1 ketel tegelijk. Het systeem schakelt dan op gezette tijden over van de ene ketel naar de andere. Zo hebben beide ketels ongeveer evenveel branduren.”

Niet enkel vervanging maar algemene verbetering 

“We hebben niet alleen de ketels maar ook de stookkamer geoptimaliseerd, met naast de ketels ook nieuwe pompen”, zegt De Bosscher. “De nieuwe ketels zijn sowieso zuiniger dan de vorige installatie en ook de frequentiegestuurde pompen verbruiken minder. Dat zullen we merken in onze jaarlijkse eindafrekening van de energiekosten. We zijn dus zeker tevreden van deze nieuwe installatie. Cofely heeft heel snel een studie gemaakt van de belangrijkste noden en gelukkig kon Remeha de ketels die we nodig hadden op die korte termijn leveren. Ik denk zelfs dat onze toestellen rechtstreeks uit Duistland werden aangevoerd waar ze nog op stock stonden. Anders had de leveringstermijn veel te lang geweest en we konden onze mensen niet in de kou laten zitten.”

Energiezuinigheid in een oud kasteel: een uitdaging

“De opties voor energiebesparing zijn natuurlijk beperkt in ons gemeentehuis, dat als oud kasteel ook beschermd dorpsgezicht is”, sluit De Bosscher af. “Maar we doen alles wat kan en mag om bij te dragen aan een beter klimaat. Zo hebben we al op alle gemeentelijke gebouwen die het toelaten zonnepanelen geplaatst en al onze verlichting in het gemeentehuis vervangen door led. Ook deze vervanging van stookketels is daar een deel van en zet de poort open voor toekomstige projecten.”

Met dank aan

Gemeente Destelbergen, Gemeentehuis Destelbergen en ENGIE Cofely.