Project Sportingenk park – Genk
april 17, 2019
Minerve, warmtenet gekoppeld aan Remeha afgifteunits
september 30, 2021

Project FT-Technics - Gingelom

Lucht-water warmtepomp voor energiezuinige verwarming

Remeha warmtepomp voor BEN-woning

Steeds meer Belgen lopen vooruit op de huidige energieprestatie-eisen en bouwen nu al bijna energieneutraal (BEN). De fiscale voordelen voor woningen met een E-peil lager dan E30 zijn daar niet vreemd aan. Een mooi voorbeeld van zo een project is de nieuwbouw van notaris De Wilde in Gingelom. Hier werden diverse technieken toegepast om een zo laag mogelijk E-peil te halen. Hart van de installatie is een lucht-water warmtepomp van 16 kW van Remeha, aangevuld met een Brötje zonneboiler. Alle technieken werden uitgevoerd door installateur FT-Technics.

Projectinformatie

Ben-woning, Gingelom
Installatiebedrijf FT-Technics

Geplaatste producten

1x Remeha Neptuna warmtepomp
1x Remeha BP voor sanitair warm water
1x Brötje SPZ zonneboiler
1x Remeha eTwist connected kamerthermostaat
4x Remeha C250 V zonnecollectoren

BEN-woning Gingelom

BEN-woning Gingelom

Remeha Neptuna + BP boiler + SPZ zonneboiler

Remeha Neptuna + BP boiler + SPZ zonneboiler

Installatie gericht op laag E-peil

De woning is voorzien van lage-temperatuurverwarming. Op de hele benedenverdieping en een deel van de bovenverdieping is dat vloerverwarming. Op de bovenverdieping zijn bovendien enkele kamers voorzien van convectoren. Het thermisch comfort van de badkamer kreeg daarbij speciale aandacht. Hier werd niet alleen gebruik gemaakt van vloerverwarming, maar ook van wandverwarming en een handdoekdroger.

De warmte wordt in de eerste plaats geleverd door een Remeha Neptuna lucht-water warmtepomp van 16 kW. Dit toestel werd gekozen omwille van de zeer goede COP, die tevens een laag E-peil opleverde. De Neptuna is een split-toestel: de binnenunit is met de buitenunit verbonden met koeltechnische leidingen. Het toestel kan zonder problemen de Belgische winters aan: het verwarmingsbedrijf gaat tot buitentemperaturen van -15°C.

Daarnaast is er ook nog een Brötje Hydro Comfort SPZ zonneboiler, verbonden met zonnecollectoren. Het buffervat heeft drie temperatuurzones: de onderste wordt opgewarmd door de zonnecollectoren, de middelste is op verwarmingstemperatuur en de bovenste zorgt voor SWW-productie. Het sanitair warm water wordt opgewarmd in een RVS spiraal volgens het doorstroomprincipe. Het vat zelf is dus alleen gevuld met systeemwater, en er wordt geen drinkwater op temperatuur gehouden.

Combinatie van duurzame systemen

In deze installatie staat de zonneboiler in de eerste plaats in voor SWW-productie. Eventuele overtollige warmte kan dan ofwel geleverd worden aan de verwarmingskring, ofwel aan de zwembadverwarming, naargelang de behoefte. Dat laatste is dan voornamelijk bedoeld voor zomerbedrijf. Als er daarentegen onvoldoende zonnewarmte is voor sanitair warm water, kan de Remeha-warmtepomp bijspringen. Voor ruim SWW-comfort is er een emailstalen Remeha BP-boiler van 500 liter geplaatst. Het gezin telt dan ook zes personen. Met een isolatie van 75 mm heeft deze boiler lage warmteverliezen, wat zich vertaalt in een B-klasse energielabel.

Daarnaast is er nog een aparte warmtepomp voor de zwembadverwarming, eveneens als ondersteuning van de zonneboiler. De binnenluchtkwaliteit wordt verzekerd door een systeem voor balansventilatie met warmteterugwinning. De elektrische energie om dat alles aan te drijven wordt ook milieuvriendelijk opgewekt door een PV-installatie met een vermogen van 10 kWp. Dat zijn niet de enige milieuvriendelijke technieken: er is ook nog een systeem voor hergebruik van regenwater.

Alles uit een hand

FT-Technics stond hierbij in voor alle technieken: verwarming, sanitair, ventilatie, fotovoltaïsche en thermische zonnepanelen, elektriciteit en domotica. FT-Technics is het eenmansbedrijf van Frédéric Tits. Een dergelijke complexe installatie lijkt misschien veel voor een persoon, maar in dergelijke situaties kan het eerder een voordeel zijn dan een nadeel om met een eenmansbedrijf te werken. De klant heeft maar één aanspreekpunt, en kan er zeker van zijn dat alle technieken op elkaar zijn afgestemd. Zo vermijdt men bijvoorbeeld conflicten bij het uitwerken van het tracé van de leidingen, luchtkanalen en bekabeling. Ook de integratie van de verschillende systemen voor verwarming, zwembadverwarming en sanitair warm water gaat vlotter.

Hoewel de woning voorzien is van een gesofisticeerd domoticasysteem, hield de installateur beide systemen gescheiden. Hij is immers van oordeel dat een HVAC-installatie best door een eigen regeling wordt aangestuurd. In dit geval is dat een intelligente Remeha eTwist draadloze module die de verwarming weersafhankelijk stuurt. Deze oplossing is perfect in staat om voldoende comfort te garanderen, en een domoticasysteem heeft op dit vlak weinig voordelen te bieden. Bovendien wordt de woning hoofdzakelijk verwarmd met vloerverwarming, een vrij traag reagerend systeem. De installatie werkt dus best aan een zo constant mogelijke temperatuur, zonder al te veel regelingrepen. De eTwist kan op afstand bediend worden via de bijpassende app op mobiele apparaten, of op het toestel zelf via de handige stelknop.

Stijgende interesse voor warmtepompen

De keuze voor Remeha lag voor Frédéric Tits voor de hand. Hij was in contact gekomen met de BDR Thermea groep, waar Remeha toe behoort, via de verwarmingsketels van Brötje. Hij had zo niet alleen de kwaliteit van de toestellen leren kennen, maar was ook zeer tevreden over de technische ondersteuning en service. Vanuit Brötje had hij kennis gemaakt met de rest van het gamma, en is ondertussen overgeschakeld op de ketels en warmtepompen van Remeha. Deze laatste techniek kent een groeiende belangstelling, en de fabrikant doet inspanningen om de overstap van de installateur zo vlot mogelijk te laten verlopen. Zo staat Remeha de vakman bij in de dimensionering en ontwerp van de warmtepompinstallatie. Bij deze techniek zijn die aspecten immers van cruciaal belang voor een goede werking. De fabrikant neemt ook de opstart van warmtepomp voor zijn rekening. De installateur hoeft dus niet over een koeltechnische certificering te beschikken.

Investeren in opleiding

Frédéric Tits gelooft vast in de kansen van de warmtepomp. Om voorbereid te zijn, heeft hij al de Rescert-certificering voor warmtepompen gehaald. Bovendien volgde hij nog specifieke productgerichte opleidingen. Rescert beperkt zich immers tot de algemene principes, wie de concrete praktijk wil leren kennen, heeft nog aanvullende cursussen nodig. Dat is een hele investering in tijd, maar zonder kennis van zaken kan een installateur het niet meer redden.

Met dank aan

FT Technics, Residentie Gingelom & De Onderneming.