Project Hof Ter Loo
februari 7, 2019
Project Gemeentehuis – Destelbergen
april 17, 2019

Project Bibliotheek - Oostkamp

Energie make-over voor bibliotheek Oostkamp

De stookplaatsvernieuwing van de bibliotheek in Oostkamp, voorjaar 2018, maakte deel uit van een ruimer pakket aan energiemaatregelen om het comfort in de bib te verhogen. Samen met installateur Spriet uit Oostkamp, koos de technische dienst van de gemeente voor een Remeha gasketel 210 ter vervanging van de oude installatie op basis van atmosferische ketels. We vroegen iedereen hoe het project verliep.

Gemeentelijke Bib Oostkamp

Gemeentelijke Bib Oostkamp

Remeha Gas 210 Eco Pro

Remeha Gas 210 Eco pro

Zuinig verwarmen is een keuze

De ketels die de bibliotheek in Oostkamp warm moesten houden, deden hun job al meer dan dertig jaar. Niet alleen begon de installatie mankementen te vertonen, het systeem slorpte ook energie. Installateur Herman Spriet weet dat een renovatie op zo’n moment de beste oplossing is. “Ik ben vijftig jaar installateur en jawel, op sommige plaatsen staan er ketels die ik al vijftig jaar herstel. De vraag is alleen: is dat nog wel rendabel? Op zeker ogenblik moet de klant de afweging maken.”

Makkelijk moduleerbaar systeem

Het energieaspect was doorslaggevend in de beslissing om de installatie in de bibliotheek te vervangen. Voor Jan Decorte, gemeentelijk diensthoofd Technische Ondersteuning, was het daarnaast ook belangrijk om de verwarming goed te kunnen monitoren. “Met het nieuwe toestel kan je verschillende parameters opvolgen. Het systeem werkt volautomatisch. Als het niet nodig is om op volle kracht te werken, schakelt de ketel terug naar een percentage van het vermogen. Dat geeft een groot verschil in rendement.” 

Resultaat op de vloer

Het resultaat laat zich voelen, in de eerste plaats bij het bibpersoneel. “Wij hebben geen radiatoren in onze bib”, legt bibliothecaris Paul Gervoyse uit. “Onze muren zijn goud waard, met de boekenrekken die we ertegen kunnen plaatsen. De nieuwe ketel stuurt de vloerverwarming aan. En dat over een lengte van vijfentachtig meter: een hele afstand om te overbruggen, maar je voelt dat deze brander veel krachtiger en gelijkmatiger verwarmt dan de vorige installatie.” 

Alles geïnstalleerd in twee dagen

Van de installatiewerken zelf heeft de bibliothecaris weinig hinder ondervonden. Met dank aan de ervaren installateur. “Voor grotere projecten werken we vast met Remeha,” zegt Spriet. “We kennen het merk en hebben vertrouwen in de producten. Als het nodig is, kunnen we zelf herstellingen doen. Onderdelen zijn vlot te krijgen.”

Op maat van grotere vermogens

In de bib zijn ze alvast dankbaar met de nieuwe installatie. Of de gemeente in de toekomst nog voor Remeha zal kiezen? “We bekijken zoiets project per project”, zegt diensthoofd Jan Decorte. “Maar voor grotere vermogens zit Remeha zeker goed in de markt. Al onze grote stookplaatsen zijn uitgerust met Remeha, dus ja, het zou gek zijn als we niet tevreden waren.”

Met dank aan

Gemeente Oostkamp, Bib Oostkamp en Installateur Spriet.