Project Basisschool De Brug
november 28, 2017
Project De Ark – Roeselare
december 5, 2017

Project Badhuis "Brasschaat"

Brasschaats badhuis heeft kleinere en zuinigere CV-ketel

Project saunacomplex

Het Brasschaats Badhuis heeft sinds kort een nieuwe verwarmingsketel. De CV-ketel van Remeha is een meevaller qua formaat en gewicht, maar biedt ook een ferme besparing aan het Badhuis. Omdat de ketel vraaggestuurd werkt, kan het verbruik afgeregeld worden naargelang de warmtebehoefte.

Het Brasschaats Badhuis is een saunacomplex, bestaande uit zeven sauna’s, een binnen-en buitenzwembad en een schoonheidsinstituut. “Daar was een probleem met de bestaande CV-ketel. Die was veel te groot, en het was geen condenserende, maar een open ketel”, vertelt installateur Luc Vermaelen van Vermaelen bvba. Zijn bedrijf heeft veel ervaring met het plaatsen van CV-ketels, vooral in grote projecten, zoals rusthuizen, sporthallen, zwembaden en appartementsblokken.

Brasschaats Badhuis

Brasschaats Badhuis

Remeha Gas 210 ECO PRO

Remeha Gas 210 ECO PRO

Formaat

Vermaelen stelde daarom voor om een kleinere ketel van Remeha te plaatsen. De keuze viel op de 210 ECO PRO 200 kW. Die kan wel condenseren, heeft een aluminium warmtewisselaar en een kleinere warmte-inhoud. De ketel neemt amper 0,5 m² vloeroppervlak in beslag, en is lichter van gewicht in verhouding met grotere ketels. “Dat was gemakkelijk, want we moesten hem in de kelder installeren. Het is een lange, smalle en lichte ketel, en dat was de juiste keuze voor dit project.”

Het verwarmen van een saunacomplex is een aparte context. De temperatuur ligt daar immers hoger dan in pakweg een appartementencomplex. Vermaelen is ervan overtuigd dat de ketel van Remeha de juiste oplossing biedt tegen een zo laag mogelijk verbruik. “Terwijl de vorige ketel tot 350 kW ging, is deze voorzien op 200 kW. Daarvoor hebben we gekozen na berekeningen.”

Vraaggestuurd

Het toestel bestaat uit één centrale ketel, die onderverdeeld wordt in verschillende kringen: zwembad, vloerverwarming, sanitair/warm water en radiatoren. De ketel werkt vraaggestuurd, afhankelijk van de warmtebehoeften per kring, legt Vermaelen uit: “Het vermogen kan van 10 naar 100 procent gaan. Anders gezegd, als de ketel maar 50 kW nodig heeft, zal hij ook maar draaien op 50 kW. Dat is iets helemaal anders dan bij de vorige, die permanent bleef draaien op constante temperatuur, ook in wachtmodus.”

De nieuwe CV-ketel zal een belangrijke besparing beteken voor het Brasschaats Badhuis. “Ik vermoed dat de eigenaar zijn investering op vier of vijf jaar zal terugverdiend hebben. Als de gastarieven natuurlijk niet plotseling stijgen, want dat is soms een beetje frustrerend. In het verbruik zal het effect zeker merkbaar zijn”, verzekert Luc Vermaelen.

Vlotte installatie

De installatie verliep vlot en efficiënt. “We moesten er immers zorgen dat de sauna’s en het zwembad gewoon bleven werken. De eigenaar wou namelijk niet dat het complex dicht zou moeten voor de vervanging, want dan zou hij misschien klanten verliezen. Nu hebben we een drietal dagen voorbereid, en de omschakeling zelf heeft nog één dag in beslag genomen. En dat zonder dat de bezoekers er iets van gemerkt hebben. We waren tot in de puntjes voorbereid en hadden een technieker permanent ter plaatse, in het geval er problemen zouden opduiken”, klinkt Vermaelen opgetogen.

De installateur is tevreden over de samenwerking met Remeha. “We hebben al veel ketels van Remeha geplaatst. Die halen een hoog rendement en zijn voordelig qua grootte en gewicht. Bovendien is ook de service uitstekend: je krijgt het gevoel dat je er niet alleen voor staat.”