PITO Stabroek energiezuinige school
PITO Stabroek streeft naar een energieneutrale school 
juli 3, 2017
Van arm naar rijk gas
Rijk gas wordt de nieuwe standaard in België, wat houdt dat concreet in?
september 7, 2017

Tijd om mijn verwarmingsketel te vervangen?

Hoe kunt u efficiënter verwarmen en houdt dit in dat u uw huidige verwarmingsketel moet vervangen? Allereerst dient de leeftijd van de ketel onder de loep genomen te worden. De gemiddelde leeftijd van een ketel is 15 jaar. Is uw ketel ouder, dan is dit een grote energieverbruiker en draagt ze weinig positief bij aan het milieu.

Oudere ketels verbruiken 30% meer energie en stoten per jaar 1 ton meer CO2 uit dan efficiënte condenserende verwarmingsketels. Wanneer geopteerd wordt voor een nieuwe en efficiëntere ketel zal u minder energie verbruiken, minder CO2 uitstoten en een lagere energiefactuur bekomen. Doordat u een verlaging verkrijgt op uw verbruik, wordt uw investering ook op korte termijn terugbetaald. Daarbij mag niet vergeten worden dat in België men verplicht is een energieaudit uit te voeren wanneer ketels een bepaalde leeftijd bereiken.

Wanneer u opmerkt dat uw verwarmingsketel niet voldoet aan de verwachtingen en storingen de kop opsteken. U laat jaarlijks of tweejaarlijks uw onderhoud uitvoeren en verandert niets aan uw gewoonten. Wanneer interventies vaker voorkomen, kan dit een indicatie zijn dat uw verwarmingsketel zijn eindleeftijd bereikt heeft. En dit aangeeft dat vervanging van uw verwarming is aangewezen. Uw installateur kan u hier zeer goed in begeleiden welke stappen te ondernemen naar de meest efficiënte verwarming op uw maat.

Indien u opmerkt dat uw energierekening stijgt en u niets aan uw gewoonten heeft veranderd, kan dit te wijten zijn aan de leeftijd of efficiëntie van uw huidige verwarmingsinstallatie. Hoe ouder uw verwarmingsketel wordt, hoe lager het rendement ligt van uw ketel. Wanneer het rendement zakt tot onder 75%, dient u zeker een vervanging te overwegen.

Wanneer is het nog nodig dat u een vervanging overweegt? Als uw behoeften veranderen. U verbouwt uw huis, u breidt uit, voorziet extra isolatie of renoveert uw badkamer en installeert een jacuzzi en een regendouche. Uw verwarmingsketel dient steeds aangepast te worden op uw gewenste comfortniveau. Uw behoeften aan verwarming of aan warm water vragen een investering in een aangepaste ketel op uw maat.