Wat weet je al over de all-electric warmtepomp?
november 26, 2019
Unieke kansen voor waterstof in de energietransitie
december 4, 2019

Wacht niet tot de vlam dooft!

Waarom je beter niet te lang wacht met je verouderde verwarmingsketel te vervangen.

De gemiddelde verwarmingsketel gaat ongeveer vijftien jaar mee. Vaak vervangen we een verwarmingsketel pas wanneer deze plots de geest geeft en onherstelbaar blijkt. Er zijn nochtans goede redenen te bedenken om een ketel tijdig te vervangen.

Dateert jouw ketel van voor het jaar 2000?

Dan ben je letterlijk je geld aan het opstoken. Een toestel uit de jaren ‘90 verbruikt 25 tot 35 procent meer energie dan een recent model. Door zo’n ketel te vervangen, bespaar je jaarlijks rond de 200 à 300 euro op de energiefactuur. Is je ketel nog ouder, dan loopt het bedrag van de besparing nog hoger op.

Waarom je best niet wacht tot de vlam dooft

De kans is groot dat je oude ketel het zal begeven tijdens of bij aanvang van de wintermaanden. Zo kom je letterlijk in de kou te zitten. Je bent ook niet de enige die op zulk een piekmoment in de problemen komt, want in België staan naar schatting nog zo'n 2 000 000 verouderde ketels. De installateurs hebben hun handen vol,  waardoor ze misschien niet meteen te hulp kunnen schieten. Daarenboven heb je dan niet meer de luxe om rustig op zoek te kunnen gaan naar de best mogelijke verwarmingsketel voor jouw situatie.

Er komt ook ooit een dag dat er geen wisselstukken meer beschikbaar zijn, waardoor een complete vervanging je enige keuze wordt.

Hoe herken ik een ketel die op z'n laatste benen loopt?

Alles gaat een beetje traag. Duurt het lang voor jouw woning op de gewenste temperatuur is? Moet je erg lang wachten op warm water uit de kraan? Dan zijn er twee mogelijke oorzaken: ofwel is jouw verwarmingsketel versleten, of hij is niet meer afgestemd op jouw woning.

De oudere types verwarmingsketels werken continu, vandaar het bekende waakvlammetje. Ze geven alles of niets. Dat is niet meer van deze eeuw. Een moderne ketel hoeft niet altijd volop te draaien, maar kan variëren tussen minimaal en maximaal verbruik in functie van de behoefte van het moment. Dat is niet enkel efficiënter, maar scheelt ook heel wat in verbruik.

Alles wordt vandaag flexibeler, ook verwarmingsketels. Moderne toestellen zijn niet alleen kleiner, maar ook slimmer. Via je ketel krijg je een inzicht in je verbruik en je energiekosten. Op een oud toestel heb je weinig vat, laat staan dat je er moderne snufjes aan kan koppelen.

De nieuwste generatie condensatieketels recupereert warmte uit de afgevoerde rookgassen en is gemiddeld 25% zuiniger dan oudere ketels. De impact op het milieu van een oude ketel is erg groot, met een uitstoot van 1 ton CO2 per jaar. Als we de 2 miljoen verouderde ketels in België vervangen, besparen we niet alleen zelf maar kiezen we samen ook voor een betere toekomst.