Alles over waterstof: een compleet overzicht
december 29, 2021
Waterstof in de energietransitie : implicaties voor de ontwerper
januari 28, 2022
Toon alle

Industrieel complex  in Geel : "H2 ready" gaswandketels in combinatie met Remeha E-hp warmtepomp

Het bedrijfsgebouw   in Geel is reeds 25 jaar oud.  Om het energieverbruik van de verwarmingsinstallatie te beperken, drong een renovatie zich op.  Het eigen onderhouds- en beheersbedrijf-nam die taak op zich.

Het behalen van klimaatdoelstellingen met focus op duurzaamheid en efficiëntie in een renovatie en nieuwbouw situatie

Het resultaat

De installatie levert op vrij kort tijd een besparing op van meer dan 30 percent. Dat brengt de terugverdientijd op amper vijf jaar.  Door de juiste dimensionering, de correcte inpassing van het vermogen en de grote modulatiebreedte wordt  een pak minder energie voor de warmtevoorziening gebruikt.

Hybride verwarmingssyteem

De combinatie van een Remeha Gas 220 gasketel met een Remeha E-hp lucht/water warmtepomp wordt een hybride warmtesysteem in stelling gebracht dat rendabel en CO2 vriendelijk is.  Bovendien is de Remeha Gas 220 (net als de 320 en 620 Ace en de gaswandketel Quinta Ace) nu al "H2 ready" waardoor deze ketels nu al beschikbaar zijn voor mengelingen met 20% waterstofgas.  Hierdoor wordt tot 8% extra CO2 bespaard.  In een volgende stap zal deze reeks ook voorzien worden om converteerbaar te zijn naar 100% waterstofgas.  

Hierdoor kunnen we niet alleen een duurzame oplossing aanbieden op vlak van "elektrificatie" door het inzetten van de warmtepomp maar ook op vlak van "waterstofgas" (wat in de toekomst extra ondersteuning geniet vanwege Europa).  

 
industrieel complex

industrieel complex

 

Toekomst

Waterstof biedt veel mogelijkheden en daar wordt steeds meer onderzoek naar gedaan. Remeha heeft de eerste waterstofketel van de Benelux ontwikkeld en de eerste proeven zijn veelbelovend. De komende jaren zullen we dan ook steeds vaker zien dat het wordt toegepast in pilots en speciale ‘waterstofwijken’. Maar zoals gezegd: het is een lang traject. Al kunnen zaken plotseling een vlucht nemen. Kijk maar naar de snelle aanleg en groei van het aardgasgebruik in de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw in de Benelux.

Wij geloven niet in één oplossing

Remeha is van mening dat onze energievoorziening een mix moet zijn waarin ruimte is voor verschillende energiedragers. We zijn realistisch: in onze ogen zijn er meerdere wegen die naar duurzaamheid leiden. Op die manier kunnen we aan het Klimaatakkoord voldoen en werken aan een duurzame samenleving. Gasvormigen, elektriciteit en warmtenetten helpen gezamenlijk bij de verduurzaming en dus het terugdringen van CO2-uitstoot in de Benelux.