Groene warmte: Ja ! Verbod tegen 2030: NEEN !
mei 22, 2019
verwarmingsketel onderhouden
Onderhoud van uw gasketel? Wat zijn uw verplichtingen?
mei 24, 2019

Hoe helpt zonne-energie bij het verlagen van uw energiefactuur?

Laten we er geen doekjes om winden: we zijn constant op zoek naar manieren om geld te besparen. En als we iets hebben gevonden om op te kunnen besparen, dan zullen we het zeker niet laten. Sinds het vrijmaken van de energiemarkt is de energiefactuur bijvoorbeeld een makkelijk doelwit geworden. Switchen van energieleverancier is meer dan ooit schering en inslag.

Je energiefactuur verlagen doe je niet enkel door te kiezen voor een goedkopere energieleverancier, maar ook door gewoon minder afhankelijk te zijn van die energieleverancier tout court. We hebben immers genoeg middelen ter beschikking om onze eigen energie te genereren.

Hoe langer hoe meer consumenten komen tot dat besef. Minder afhankelijk zijn van stijgende energieprijzen, niet elk jaar opnieuw op zoek moeten gaan naar de goedkoopste energieleverancier, … het is voor veel mensen een drijfveer geworden om de stap te wagen naar zonne-energie.

Met de hedendaagse technologie slagen we erin om zowel het licht als de warmte van de zon om te zetten in bruikbare energie. Afhankelijk van het soort energie dat je graag wil genereren, is een andere aanpak nodig.

Elektriciteit uit zonlicht halen

Via zonnepanelen is het mogelijk om zonlicht om te zetten in elektriciteit. Het gaat hier meer bepaald over fotovoltaïsche zonnepanelen. Deze zijn opgebouwd uit verschillende zonnecellen uit silicium. In elke zonnecel wordt een elektrisch veld gecreëerd, waar een spanning ontstaat vanaf het moment dat zonlicht op de zonnecellen schijnt.

Afhankelijk van de beschikbare dakoppervlakte kan een installatie van fotovoltaïsche zonnepanelen een aanzienlijk deel van het jaarlijkse elektriciteitsverbruik van een gezin opvangen. Een installatie van 10 vierkante meter kan zo ongeveer 1.500 tot 2.000 kWh per jaar genereren. Dit is energie die je niet meer moet afnemen bij een energieleverancier.

Zonnewarmte opvangen en hergebruiken

Het zonlicht omzetten in elektriciteit is slechts 1 manier waarop zonne-energie kan gebruikt worden om de energiefactuur te doen dalen. Ook de warmte van de zon kan gerecupereerd worden, om in de woning af te geven als woningverwarming of sanitair warm water.

Ook zonnewarmte wordt opgevangen via panelen op het dak, maar in dit geval gaat het om thermische zonnepanelen of zonnecollectoren. De opbouw van dit type panelen is anders dan fotovoltaïsche panelen, aangezien ze een andere output beogen.

Een zonneboiler dekt tot 60% van de productie voor sanitair warm water. Voor een doorsnee gezin is het verbruik voor sanitair warm water ongeveer 3000 kWh. Je kan dus tot 1800 kWh per jaar besparen. Bovendien zijn er ook interessante premies bij het plaatsen van de installatie bij renovatie.

Zonne-energie bij Remeha

Als verwarmingsspecialist ligt de nadruk bij Remeha uiteraard bij het genereren van woningverwarming en sanitair warm water via thermische zonnepanelen. Via onze Remeha C 250 H/V zonnecollectoren en ons assortiment zonneboilers slagen wij erin om je een stuk minder afhankelijk te maken van energieleveranciers, en je te laten genieten van alle energie die de zon ons aanbiedt.

Neem contact met ons op, en samen met jou bekijken we welke zonneboiler het beste aansluit bij jouw behoeften.