Je elektrische boiler vervangen? De warmtepompboiler!
februari 18, 2019
Race mee naar een duurzame toekomst op de Remeha Francorchamps Porsche Club Days
maart 13, 2019

Eerste waterstofketel in proefproject te Rozenburg

Remeha heeft op de Nederlandse bouwbeurs als eerste verwarmingsfabrikant een prototype gepresenteerd van een waterstofketel. Deze ketel kan in de toekomst een huis verwarmen op een efficiënte, economische en ecologische manier. Verwarmen op waterstof lijkt op het eerste zicht het ideale duurzame alternatief voor verwarmen met aardgas, want bij de verbranding komt geen CO2 vrij. Belangrijk voordeel ook is dat waterstof eenvoudig getransporteerd en opgeslagen kan worden. 

Eerste waterstof proefproject in Rozenburg

Een eerste proef op grote schaal wordt op dit moment voorbereid. In de Rotterdamse deelgemeente Rozenburg gaat Remeha vanaf maart in samenwerking met onder andere netbeheerder Stedin, gemeente Rotterdam en woning­stichting Ressort Wonen een proef houden in een bewoond appartementencomplex waar de ketels op waterstof zullen werken. De proef is een primeur, want nog nooit eerder zijn huizen verwarmd met hoogrendementsketels op waterstof.

Waterstof is een van de schakels in de energietransitie

Remeha weet dat niet één oplossing de energietransitie mogelijk zal maken. Volgens Christophe Leroy (managing director bij Remeha nv) is waterstof één antwoord van de mix aan mogelijkheden. "We hebben alle opties nodig, naast warmtepompen. Die kunnen perfect functioneren in goed geïsoleerde nieuwbouwwoningen. Maar voor bestaande woningen kan de waterstofketel, eventueel in combinatie met een hybride warmtepomp, een prima oplossing zijn. Deze zijn immers identiek aan bestaande gasketels inzake dimensies en aansluitingen en kunnen perfect werken op hoge temperatuur. Er leiden meerdere wegen naar duurzaamheid.’’ 

Wat is waterstof?

Waterstof is het meest voorkomende element in ons universum. Op aarde komt het alleen niet in geïsoleerde vorm voor, maar bindt het zich direct aan andere moleculen. Je kan op verschillende manieren waterstof maken, maar in Europa wordt elektrolyse het meeste gebruikt. Bij deze methode wordt elektriciteit door water gevoerd waardoor water zich weer opsplitst in waterstof (H2) en zuurstof (O2). 

Gebruik je voor deze elektrolyse stroom die duurzaam is opgewekt, denk aan stroom uit zon en wind, dan maken we deze groene energie nog groener. Bij de verbranding van waterstof met zuurstof ontstaat namelijk zuiver water en geen CO2. Wat een heel mooi antwoord biedt op de klimaatdoelstellingen van 2050.

Opslag van duurzaam opgewekte energie

Eveneens belangrijk om weten is dat de grootste nadelen van energie uit zon en wind de wisselende opbrengst en de opslag van de opgewekte elektriciteit zijn. Zo heb je in de winter bijvoorbeeld weinig zon. Dus moet je in de zomer, als er veel zon is, energie opslaan. Batterijen  lopen langzaam leeg waardoor de periode tussen zomer en winter niet overbrugd kan worden.

Omzetten van duurzaam opgewekt elektriciteit naar waterstof met behulp van elektrolyse is een manier om energie, voor een langere termijn op te slaan. Het voordeel van waterstof is daarnaast dat het makkelijker te transporteren is. Hiervoor kan ook de bestaande aardgas infrastructuur met beperkte aanpassingen perfect hergebruikt worden. Wil je deze energie gebruiken, dan heb je wel producten nodig die erop werken. Remeha biedt hierop het antwoord met de ontwikkeling van een unieke waterstofketel.

Toekomstvisie

Momenteel bevindt de waterstofketel zich in testfase. Deze is dus nog niet verkrijgbaar. In maart wordt het proefproject te Rozenburg opgestart. Bij deze testcase zal alles uitgebreid getest en gemonitord worden. Dat is een cruciale stap in de productontwikkeling van het huidige prototype naar het uiteindelijke eindproduct. Dus meer hierover in nabije toekomst!