Remeha licht toe

ErP richtlijn en Energy-Labelling voor de verwarmingsmarkt

Vanaf 26 september 2015 gaat in Europa de “Energy-reletad-Products (ErP) richtlijn van kracht. Doel van deze richtlijn is klimaatverandering bestrijden en tegelijkertijd hernieuwbare energie extra in de kijker plaatsen. Tegen 2020 moeten onderstaande EU-doelstellingen behaald worden:

  • Verminderen van de uitstootgassen met 20%
  • Aandeel aan hernieuwbare energie van de totale energieconsumptie laten toenemen met 20%
  • Verbeteren van de energie-efficiëntie in de EU met 20%

Wat houdt de ErP richtlijn in?

De ErP richtlijn bestaat uit een aantal maatregelen om de milieu-impact van energieverbruikende producten te beperken. Via deze maatregelen wil de Europese commissie het gedrag van de consument op vlak van energie op een positieve manier bijsturen.

Twee belangrijke maatregelen specifiek voor de verwarming en warmwaterproductie:

  • Ecodesign: Reglementering rond het ecologisch ontwerp van energiegerelateerde producten. Deze richtlijn werd vertaald naar een verplichtende regelgeving.
  • Energy Labelling Directive (ELD): Reglementering rond energie-etikettering van verwarmingstoestellen en warmwater bereiders.

Wat is ecodesign?

Deze richtlijn legt alle verwarmingstoestellen en warmwater bereiders minimumeisen op inzake energie-efficiëntie evenals maximummarges op vlak van uitstoot.

Wat is Energy Labelling?

De Ecodesign gegevens worden voor alle producten tot 70 kW vertaald naar ELD-labels. Vanaf 26/09/2015 worden alle verwarmingstoestellen en warmwater bereiders vanuit fabriek voorzien van een energie-efficiëntielabel, het ELD-label. Deze regel geldt voor warmtepompen, boilers, micro-wkk-ketels, verwarmingsketels, zonneboilersystemen, regelingen,...

Waaruit bestaat het ErP label?

Op het label vind je alle informatie over het energierendement van het toestel. Hierbij worden een aantal karakteristieken besproken: energie-efficiëntie classificatie, fabrikant, productnaam, type product, geluidsniveau en thermisch vermogen.

Een zeer belangrijk element op het label is de energie-efficiëntie classificatie. Voor verwarmingstoestellen varieert deze classificatie van G tot en met A++, voor sanitair warmwater bereiders gaat het label van G tot A. Producten op basis van hernieuwbare energie kunnen als hoogste label een A++ krijgen.

Product- en pakketlabels

De ELD-labelling gebeurt op twee niveaus: op product niveau en op niveau van samengestelde product pakketten.

Op productniveau worden alle producten door de fabrikant voorzien van een energie-label. Bedoeling van dit label is de eindklant wegwijs te maken in de energie-efficiëntie en het verbruik van het product. Daarnaast wordt ook het geluidsniveau van het toestel aangegeven.

Pakketlabels zijn combinaties van twee of meerdere toestellen. Wanneer er verschillende producten gecombineerd worden tot één pakket, wordt ook een overkoepelend pakketlabel verplicht zodat dit de totale energie-efficiëntie van het pakket benadrukt.

Een extra voordeel van een pakketlabel is dat verschillende, op elkaar afgestemde producten een nog groter besparingspotentieel kunnen betekenen. Zo is het mogelijk dat bijvoorbeeld een verwarmingsketel het productlabel A heeft, maar in combinatie met een intelligente kamerthermostaat en buitenvoeler het totale pakketlabel een A+ niveau bereikt.

number_1_yellow

Productnaam

Dit is de naam van het product in kwestie.
number_2_yellow

Klasse voor verwarming

Dit icoon toont de klasse voor verwarming aan.
number_3_yellow

Klasse voor warm water

Dit icoon toont de klasse voor warm water aan.
number_4_yellow

Geluidsniveau (dB)

Dit is de waarde van het geluidsniveau in decibel wanneer het toestel in werking is.
number_5_yellow

Thermisch vermogen (kW)

Dit is de waarde van het thermisch vermogen, de kracht van het toestel.
number_6_yellow

Energie-efficiëntieklasse

Dit geeft aan in welke klasse in energie-efficiëntie het toestel valt.
number_7_yellow

Pakketconfiguratie

In combinatie met andere systemen bekomt men een pakketlabel die energie-efficiënter zal zijn.

Wat betekent dit voor u als vakman?

Vanaf 26 september 2015 voorziet Remeha als fabrikant productlabels voor alle verwarmings- en warmwater toestellen. Indien verschillende producten geombineerd worden tot een pakket moet de vakman aan de eindklant het correcte pakketlabel bezorgen. Op alle locaties waar de consument in aanraking komt met een product (showroom, brochure, website) dient steeds het correcte label aangebracht te worden.

Ter ondersteuning biedt Remeha een gebruiksvriendelijke online tool aan waarmee elke vakman in een handomdraai elke configuratie kan samenstellen en op maat van de klant het ideale voorstel kan selecteren. In slechts enkele kliks kan het product- en pakketlabel aangemaakt en gedownload worden.

Configureer uw eigen ErP-labels op onze ErP-tool.

erp-remeha-be