Vanaf 26 september 2015 gaat in Europa de “Energy-reletad-Products (ErP) richtlijn van kracht. Doel van deze richtlijn is klimaatverandering bestrijden en tegelijkertijd hernieuwbare energie extra in de kijker plaatsen. Tegen 2020 moeten onderstaande EU-doelstellingen behaald worden:
Deze infomercial geeft je een klare kijk op de nieuwe Europese ErP regelgeving (geldig vanaf 26/9/2015) in een notedop.
De ErP richtlijn bestaat uit een aantal maatregelen om de milieu-impact van energieverbruikende producten te beperken. Via deze maatregelen wil de Europese commissie het gedrag van de consument op vlak van energie op een positieve manier bijsturen.
Twee belangrijke maatregelen specifiek voor de verwarming en warmwaterproductie:
Deze richtlijn legt alle verwarmingstoestellen en warmwater bereiders minimumeisen op inzake energie-efficiëntie evenals maximummarges op vlak van uitstoot.
De Ecodesign gegevens worden voor alle producten tot 70 kW vertaald naar ELD-labels. Vanaf 26/09/2015 worden alle verwarmingstoestellen en warmwater bereiders vanuit fabriek voorzien van een energie-efficiëntielabel, het ELD-label. Deze regel geldt voor warmtepompen, boilers, micro-wkk-ketels, verwarmingsketels, zonneboilersystemen, regelingen,...
Op het label vind je alle informatie over het energierendement van het toestel. Hierbij worden een aantal karakteristieken besproken: energie-efficiëntie classificatie, fabrikant, productnaam, type product, geluidsniveau en thermisch vermogen.
Een zeer belangrijk element op het label is de energie-efficiëntie classificatie. Voor verwarmingstoestellen varieert deze classificatie van G tot en met A++, voor sanitair warmwater bereiders gaat het label van G tot A. Producten op basis van hernieuwbare energie kunnen als hoogste label een A++ krijgen.
De ELD-labelling gebeurt op twee niveaus: op product niveau en op niveau van samengestelde product pakketten.
Op productniveau worden alle producten door de fabrikant voorzien van een energie-label. Bedoeling van dit label is de eindklant wegwijs te maken in de energie-efficiëntie en het verbruik van het product. Daarnaast wordt ook het geluidsniveau van het toestel aangegeven.
Pakketlabels zijn combinaties van twee of meerdere toestellen. Wanneer er verschillende producten gecombineerd worden tot één pakket, wordt ook een overkoepelend pakketlabel verplicht zodat dit de totale energie-efficiëntie van het pakket benadrukt.
Een extra voordeel van een pakketlabel is dat verschillende, op elkaar afgestemde producten een nog groter besparingspotentieel kunnen betekenen. Zo is het mogelijk dat bijvoorbeeld een verwarmingsketel het productlabel A heeft, maar in combinatie met een intelligente kamerthermostaat en buitenvoeler het totale pakketlabel een A+ niveau bereikt.
Vanaf 26 september 2015 voorziet Remeha als fabrikant productlabels voor alle verwarmings- en warmwater toestellen. Indien verschillende producten geombineerd worden tot een pakket moet de vakman aan de eindklant het correcte pakketlabel bezorgen. Op alle locaties waar de consument in aanraking komt met een product (showroom, brochure, website) dient steeds het correcte label aangebracht te worden.
Ter ondersteuning biedt Remeha een gebruiksvriendelijke online tool aan waarmee elke vakman in een handomdraai elke configuratie kan samenstellen en op maat van de klant het ideale voorstel kan selecteren. In slechts enkele kliks kan het product- en pakketlabel aangemaakt en gedownload worden.
Configureer uw eigen ErP-labels op onze ErP-tool.