Hybride warmtepomp Elga Ace van Remeha zet nieuwe norm neer
mei 3, 2021
De Remeha saga : van warmte naar binnenklimaat (deel 2) : een weg vol obstakels
augustus 17, 2021
Toon alle

Van fietsen naar binnenklimaat ! (deel 1)


van reekum jaren 20

Remeha is geen onbekende in België. De vakwereld, maar ook de consument, kent het bedrijf als een van de grote spelers in ons land op het gebied van productie en verkoop van verwarmings- en warmwateroplossingen. Toch begon Remeha, zoals bijna elk bedrijf, als relatief kleine onderneming. En met een initiatiefrijke man met visie, flair en een neus voor zakendoen. Dat maakt van Remeha vooral een verhaal van doorzettingsvermogen, innovatie en durf. 

De geschiedenis van Remeha begint in de jaren 20. De Nederlandse ondernemer Gerard van Reekum richt tijdens de roaring twenties een fietsenwinkel op, om in te spelen op de toenemende populariteit van dit vervoersmiddel. De fietsenhandel begint goed en niet veel later begint Van Reekum ook zijn eigen installatiebureau en metaalhandel voor de verwarmingsbranche. In 1935 richt Van Reekum technisch handelsbureau ‘Van Reekum Metaal Handel’ op. Deze naam vormt de basis voor de merknaam Remeha, die in de jaren 30 wordt ingevoerd.

Introductie eerste ketel-serie

In hetzelfde jaar waarin Van Reekum zijn technisch handelsbureau opricht, introduceert de voorloper van Remeha de eerste gietijzeren ketel. Met de productie van de A-serie is het eerste Remeha-model een feit! Deze ketel werkt nog op vaste brandstoffen en is niet kieskeurig; de ‘A’ van de eerste serie staat voor ‘allesbrander’. Later voegt het bedrijf ketels aan het assortiment toe die specifiek zijn gericht op de verbranding van olie.

Van eerste gasketel naar hr-ketels

In 1950 brengt Remeha de eerste gasgestookte staande ketels op de markt: de Gas I- en Gas II-serie. Van Reekum speelt daarmee in op de toegenomen beschikbaarheid van gas en de mogelijkheid om hiermee op relatief eenvoudige wijze grote oppervlaktes te verwarmen. De verkoop van gasketels stijgt in de jaren hierna sterk, zeker na de ontdekking van een enorme gasbel in Slochteren.

(wordt vervolgd)

van reekum fietsenhandel