Remeha trekt de kaart van de hybride installatie. Een oplossing voor ketelvervanging.
juni 13, 2022
Toon alle

Bewuster omgaan met energieverbruik.  Met de hybride warmtepomp Elga Ace van Remeha komt verduurzaming binnen ieders bereik.

Remeha introduceert de nieuwe hybride warmtepomp Elga Ace. Deze zeer compacte hybride warmtepomp functioneert met alle merken van ketels, past bij elk type systeem in elk type woning (oud of nieuw) én heeft momenteel de beste prijs/prestatieverhouding in de markt.

Hybride systemen krijgen ook in de bouwsector steeds meer aandacht. Terecht, want als het gaat om verwarming en warmwatervoorziening bieden ze het beste van twee werelden, te weten: een cv-ketel op gas en een warmtepomp op elektriciteit. Met de nieuwe hybride warmtepomp Elga Ace biedt Remeha nu een slimme optie voor mensen die bewust omgaan met het klimaat en hun portemonnee. Elga Ace is met andere woorden een haalbare, betaalbare en realistische (eerste) stap op weg naar verduurzaming van woningen.  Wij gingen een kijkje nemen bij Rolf Messely in Waregem.

“Door de aanhoudende stijgende prijzen leek het ons tijd om ons energieverbruik te verlagen”

Mevrouw Carpentier en de heer Messely vestigen zich in Waregem in  2004.  Ruim 20 jaar later moeten de bewoners vaststellen dat ze een hoog gasverbruik kennen. Rolf Messely :  “Door de aanhoudende stijging van energieprijzen leek het ons tijd om ons energieverbruik te verlagen.  Dat dat een daling van CO2 verbruik inhoudt is handig meegenomen.  De huidige instabiele situatie, oorlog in Oekraïne, stijgende inflatie, milieuproblematiek hebben ervoor gezorgd dat we bewuster en goedkoper zijn gaan verwarmen.  Bovendien leek het ons een opportuniteit om de vloerverwarming die reeds aanwezig is aan te sluiten op een warmtepomp en daardoor ons energieverbruik in te perken.” 

Voor het sanitaire warme water werden zonnepanelen gekoppeld aan een warmtepompboiler en de keuze werd gemaakt om de  huidige verwarmingsketel, die lawaai maakt bij het aanspringen , te vervangen door een Remeha Calenta ace en die te koppelen aan de warmtepomp Elga Ace.  Primair zal de Elga Ace voor verwarming zorgen, de ketel dient als backup. 

“Installateur Favesan raadde ons aan om onze bestaande ketel te combineren met een warmtepompa en zette ons op weg van de Remeha Elga Ace. Dat zou momenteel de beste prijs/prestatieverhouding in de markt zijn.” Deze  gecombineerde installatie zorgt dat de warmtepomp grotendeels voor de verwarming van de woning zorgt.  Hierdoor heeft de Elga Ace zijn plaats in elk woningtype, of het nu een woning is met vloerverwarming of radiatoren.

Subsidie

De huidige subsidieregelingen zorgen alvast voor een lagere investering.  Momenteel bedraagt die 1.500 euro per installatie (check alvast https://www.fluvius.be/nl/thema/premies/premies-voor-huishoudelijke-klanten/premie-warmtepomp?app-refresh=1652788886747 voor de meest recente voorwaarden)

Maar. De grootste winst haalt u door te besparen op het gasverbruik. De Remeha Elga Ace reduceert dat gasverbruik immers met gemiddeld 60 tot 70% en levert daardoor een grote bijdrage aan de CO2-reductie. Daarnaast is het ook de ideale oplossing voor wie elektriciteit over heeft (door bijvoorbeeld een overschot aan opgewekte energie met zonnepanelen) en zo goedkoper kan verwarmen

De installateur aan het woord over de voordelen.

Rolf Messely zocht professionele ondersteuning van Henri Favesan voor het plaatsen van de Elga Ace en buitenunit.  Die plaatsing beperkte zich tot 1 dag.

Favesan  : “Het grote voordeel is echt wel dat je de Elga Ace kan aansluiten op eender welk type ketel.  Voor de consument is het een voordeel dat je kan instellen of je voor economisch of ecologisch gaat. Bovendien laat de smart start app toe om eenvoudig te starten met de installatie.”

Als enige in de markt stuurt de Elga Ace de cv-ketel aan via het OpenTherm-protocol, de standaardtaal die nodig is dat modulerende ketels en - thermostaat met elkaar kunnen ‘praten’. Hierdoor zal de Elga Ace nooit meer warmte produceren dan nodig is en hoort hij bij één van de best presterende en renderende hybride installaties. De stille werking van de buitenunit - max 45 dB(A) - en het compact formaat maken van de Remeha Elga Ace bovendien een geschikte oplossing waarvan je zonder ingrijpende verbouwing snel wil profiteren. De extra silent- ofwel nachtmodus zorgt voor een bijkomende geluidsreductie van +/- 5dB(A).

 Eenvoudige installatie

De koppeling tussen de cv-ketel en de Elga Ace gebeurt via een open verdeler, zodat er minder leidingen nodig zijn en de installatie dus een stuk sneller verloopt. De Remeha Smart Start App begeleidt de vakman dan weer stap voor stap tijdens het inbedrijfstellingsproces. Tenslotte zorgen vooral ingestelde keuzeprogramma’s niet alleen voor een snelle ingebruikname, ze zorgen ook voor een isntallatie die eenvoudig is af te stellen naar de wensen van de gebruiker.)

Vertrouwde besturing

Remeha heeft de Elga Ace verder uitgerust met het bekende besturingsplatform eSmart Inside. Dit is hetzelfde ICT-platform dat ook alle andere Ace-toestellen, waaronder de cv-ketels Tzerra Ace en Calenta Ace, aanstuurt. Daarmee zijn de ketels nog beter voorbereid op de (toekomstige) mogelijkheden van de digitale wereld en op koppelingen met duurzame technieken. Bijkomend voordeel voor de installateur is de efficiënte werkwijze en een plug & play installatie.)

Situatie voor
Schermafbeelding 2022-06-20 om 09.20.34
Situatie na plaatsing van Remeha Elga Ace en Remeha Calenta