Verwarmingsinstallatie zorgt voor warm water
5 misverstanden over zonneboilers die de wereld uit moeten
november 25, 2019
5 tips om je te helpen BENOveren
november 25, 2019

5 tips voor een energiezuinige cv installatie

Verwarmingskosten maken een groot deel uit van de totale maandelijkse kosten van een gemiddeld gezin. Bovendien zitten verwarmingskosten in een stijgende trend, omwille van stijgende energieprijzen.

Tijd dus om 5 tips mee te geven om je cv installatie energiezuiniger te maken, en zo lagere verwarmingskosten op je factuur te krijgen.

Laat je verwarmingsketel regelmatig onderhouden

Net zoals bij vele andere producten zal een regelmatig onderhoud van je verwarmingsketel de werking en de levensduur van je toestel ten goede komen. Kleine gebreken, zoals roetafzettingen en een slecht ingestelde brander, kunnen het rendement van je cv installatie al snel met zo’n 5% doen dalen.

Bij recente gasinstallaties volstaat een controle om de twee jaar. Voor oudere gasinstallaties en stookolieketels is een jaarlijkse controle noodzakelijk.

Kies het juiste vermogen

Elke verwarmingsketel heeft een bepaald vermogen. Het vermogen dat je moet kiezen, hangt af van de oppervlakte die verwarmd moet worden en je warmtebehoefte. Voor een woning van ongeveer 200m² heb je een ketel met een vermogen van ongeveer 20kW nodig. Heb je een cv installatie met een te hoog of een te laag vermogen, dan zal je verwarmingsinstallatie niet efficiënt werken.

Een installateur kan makkelijk in jouw plaats berekenen hoeveel vermogen je nieuwe CV installatie nodig heeft.

Slim verluchten

Om vochtproblemen te vermijden, is het verstandig om je woning regelmatig te verluchten. Dit pak je best verstandig aan. Zet je ramen open wanneer de vochtigheidsgraad in je woning hoog is, en zet terwijl de verwarming uit. Hierdoor ontsnapt enkel de gebruikte lucht, en laat je geen nieuw gegenereerde warmte ontsnappen.

Tegelijk vermijd je ook best zoveel mogelijk tochtgaten in je woning. Vooral bij oudere huizen vind je nog vaak tochtgaten aan ramen en deuren, waardoor energiezuinig verwarmen heel moeilijk wordt.

Controleer je radiatoren

Ook je radiatoren kunnen bijdragen tot een energiezuinige cv installatie. Bij de start van het verwarmingsseizoen doe je er goed aan om je radiatoren even te ontluchten. Je weet wanneer een radiator ontlucht moet worden wanneer de radiator niet zoveel opwarmt als andere radiatoren, of wanneer je luchtgeluiden hoort.

Radiatoren laat je best ook ongedekt. Gebruik radiatoren dus niet om je was te drogen, aangezien je dan al snel tot 20% aan energie verliest.


Nieuwe, energiezuinige cv installatie

Onze laatste tip voor een energiezuinige cv installatie is meteen ook de meest drastische: je oude verwarmingsketel vervangen door een nieuwer energiezuinig model. Indien je verwarmingsketel ouder is dan 15 jaar, kan je met een nieuwer model zeker de nodige energiewinst scoren.

Wil je een nieuwe verwarmingsketel plaatsen, schakel dan zeker over op een condensatieketel. Een condensatieketel heeft dankzij een innoverende werking een hoger rendement dan een klassieke verwarmingsketel, waardoor je tot enkele tientallen procenten kan besparen op energie.