Wapen je voor de toekomst met een ketel van Remeha
november 25, 2019
5 tips voor een energiezuinige cv installatie
november 25, 2019

5 misverstanden over zonneboilers die de wereld uit moeten

Hoewel de zonneboiler als verwarmingstoestel al enkele jaren is ingeburgerd in ons land, zijn er toch nog een aantal misverstanden die hardnekkig de ronde blijven doen. Dit is vervelend, omdat het sommige mensen kan weerhouden om toch te investeren in deze prachtige technologie.

In dit artikel willen we de 5 meest hardnekkige misverstanden weerleggen.

“Ik heb geen warm water als de zon niet schijnt”

Een zonneboilerinstallatie gebruikt de warmte van de zon om sanitair water op te warmen. Je zou dus kunnen denken dat je geen sanitair water kan opwarmen als de zon niet schijnt. Maar dat klopt niet.

Zonnecollectoren worden vaak op het dak geplaatst omdat ze daar ongehinderd de zonnestralen kunnen opvangen. Maar ook als het bewolkt is, dan vangen deze zonnecollectoren nog steeds zonlicht op. Het gaat in dat geval dan niet om directe zonnestralen, maar wel om indirecte zonnestralen. Dit zijn zonnestralen die via weerkaatsing toch op de zonnecollectoren belanden.

Uiteraard zal het rendement van de zonneboiler hoger liggen indien zonnestralen rechtstreeks op de zonnecollectoren kunnen schijnen, maar ook indirecte zonnestralen maken wel degelijk een verschil.

“Als ik een zonneboiler installeer, moet ik mijn hele installatie vervangen”

Via zonnewarmte genereer je op een milieuvriendelijke manier sanitair warm water. Een mooie technologie, maar helaas niet het hele jaar door even rendabel. In de wintermaanden schiet de zonneboiler vooralsnog te kort om voor je volledige warmwaterbereiding in te staan.

Je zal dus nog steeds je klassieke verwarmingstoestel moeten behouden als naverwarming. De zonneboilerinstallatie fungeert dus vooral als aanvulling op je bestaande verwarmingsinstallatie. Het betekent dus niet dat je hele installatie vervangen moet worden bij aankoop van een zonneboiler.

“Zonnecollectoren gaan snel stuk”

Er wordt wel eens gefluisterd dat zonnecollectoren snel defect raken of stuk gaan. Niets is minder waar.

Tegenwoordig moeten zonnecollectoren voldoen aan strenge eisen inzake kwaliteit en duurzaamheid. Ze worden ontwikkeld met borosilicaatglas, een zeer resistent glas dat bestand is tegen hevige regen en hagel. Dit type glas is bovendien zelfreinigend.

“Een zonneboilerinstallatie vergt veel onderhoud”

Het onderhoud aan een zonneboilerinstallatie is vergelijkbaar met dat van een klassiek verwarmingstoestel. De hoeveelheid onderhoud aan een zonneboiler ligt dus niet hoger dan bij andere verwarmingsinstallaties.

De gemiddelde levensduur van een zonneboilerinstallatie bedraagt ongeveer 25 jaar. Uiteraard zal tijdens deze lange periode wel eens een onderdeel vervangen moeten worden, zoals een pomp of een expansievat, maar dat is bij andere verwarmingstoestellen ook het geval.

Eén keer om de drie jaar zal het glycolwatermengsel, de vloeistof in het circuit tussen de zonnecollectoren en de boiler, gecontroleerd en eventueel vervangen moeten worden.

“Het rendement is niet in verhouding met de kostprijs”

Een zonneboiler plaatsen is een investering van al gauw enkele duizenden euro’s. Reken op een gemiddelde kostprijs van zo’n 1000 € per vierkante meter collectoroppervlak. Indien je weet dat een gemiddeld gezin toekomt met een collectoroppervlak van 5 m², dan weet je dat een zonneboiler gemiddeld zo’n 5.000 € zal kosten.

Voor veel mensen lijkt dit veel geld, zeker omdat ze vrezen dat het rendement te laag is als gevolg van bewolkte dagen. Maar er wordt wel eens vergeten dat voor de installatie van een zonneboiler interessante premies van de overheid te verkrijgen zijn. In het Vlaamse Gewest kan deze premie oplopen tot 2.750 €, waardoor je al meteen een grote hap van je investeringsbudget kan recupereren.

Mits een goede plaatsing van de zonnecollectoren kan de terugverdientijd hierdoor worden teruggedrongen tot minder dan 6 jaar.